Enflasyon rekora imza atabilir

Enflasyon rekora imza atabilir
Nisan ayında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde bir artış göstermesi bekleniyor. Bu, Kasım 2022'den beri en yüksek seviyeye ulaşmasını sağlayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), cuma günü saat 10.00'da nisan ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, nisan ayında enflasyonda aylık yüzde 3,4; yıllık yüzde 70,3 artış bekleniyor. Ankette, nisanda yıllık enflasyon tahminleri yüzde 69,2 ila yüzde 70,9 arasında değişirken; aylık tahminler yüzde 2,8 ila yüzde 3,8 arasında bulunuyor.

Ortalama beklentiye göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülüyor.

Bu yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle ocak ve şubat aylarında enflasyon sırasıyla aylık yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 artmıştı. Mart ayında enflasyon görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yüzde 3,16 artarak yıllık yüzde 68,5'e yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonun mayısta zirve yapmasını ve ardından para politikasındaki sıkılaşmanın gecikmeli etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmesini ve yıl sonunu yüzde 36 ile tamamlamasını öngörüyor. Yıllık enflasyon için ise zirve beklentisi yüzde 73-75 bandında bulunuyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.