Herkes her gün tüketiyor… Zararları nelerdir? Yemeli mi Yememeli mi?
Ülkemizde son yıllarda en çok tartışılan konu ekmek. Televizyon ekranlarında sıkça gündeme getirilen bu konu hakkında kitaplar, makaleler yazılıyor. Kimileri ekmeğin bağırsak florasını hasara uğrattığını, bu alışkanlığın tıpkı sigara kullanımı gibi bir anda bırakılması gerektiğini ve ömür boyunca ekmeksiz bir diyetin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. Kimi uzmanlar ise ekmeğin iyi bir karbonhidrat kaynağı olduğunu ve ekmeksiz bir hayatın vücutta başka sorunlara sebep olabileceğini savunuyor. Bir başka görüş ise beyaz ekmek yerine kepekli ekmeğin tercih edilmesi gerektiği iddiasını öne sürüyor. Hal böyle olunca birçok insan ekmek tüketimi konusuna nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyor.
Ekmeğin zararları nelerdir? Peki hiç ekmek yememenin zararları var mı? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım. Ekmek mi yoksa hiç ekmek yememek mi zararlı sorusunun yanıtını arayalım.
Ekmek Besin Değerleri Listesi: Sık Tüketilenler
Market ve fırınlardan satın aldığımız ekmek, genellikle beyaz undan yapılmaktadır. Basit karbonhidrat olarak nitelendirilen beyaz unun beyin sağlığı başta olmak üzere insan vücuduna birçok zararı olduğu bilinmektedir.
Beyaz un, kolay şekil alması ve daha beyaz görünmesi için çeşitli işlemlerden geçirilir. Değirmende öğütülürken içinden buğdayın en kıymetlisi olan ruşeym ve buğday kepeği alınır. Ruşeym ve buğday ile birlikte onların sahip olduğu vitaminler, mineraller, omega 3 ve 6 doymamış yağ asitleri, protein ve karbonhidrat değerleri de alınmış olur. Tüm besleyici özelliklerinden yoksun kalan beyaz un artık besin değeri düşük bir yiyecektir.
Beyaz unun bir diğer handikapı ise kolay acıktırması ve bunun sonucundan da kilo aldırmasıdır.
2) Glisemik İndeksi Yüksektir
Glisemik indeks, karbonhidrat içeren bir besinin yenildiği andan itibaren kana geçme ve kan şekerini yükseltme hızıdır.
Yapılan araştırmalarda ekmeğin glisemik indeksinin unun çeşidi ve nasıl çekildiğine göre farklılık gösterdiği gözlenmiştir.
İşlem görmeyen, taş değirmende öğütülen unların glisemik indeksi daha düşükken rafine beyaz undan yapılan ekmeğin glisemik indeksi daha yüksektir.
Ayrıca ekşi mayalı ekmeklerin glisemik indeksi düşük, endüstriyel maya ile yapılan beyaz ekmeğin glisemik indeksi ise daha yüksektir.
beyaz ekmek zararları
3) Bağımlılık Yapar
Ekmeksiz yemek yiyemediğini söyleyen insanların sayısı hiç de az değil. Bunun en önemli sebebi ekmeğin içeriğindeki şekerdir.
Dilimizde tatlı, tuzlu, acı ve eksi olmak üzere 4 adet tat alma duyusu bulunur.
Ekmek içerisindeki şeker sebebiyle diğer duyuları baskılar ve zamanla bağımlılık yapar.
Hazır ekmeklerin içerisinde çeşitli kıvam arttırıcı maddeler ve fruktoz bulunur. Bu kimyasal maddeler bağımlılığa sebep olur.
ekmek yememenin zararları
4) Gluten İçerir
Gluten, buğdayın içinde yer alan bir protein grubudur. Aslında buğdayın öz değerlerine sahip olan bu protein türü bazı hastalıklarda kaçınılması gereken bir madde olarak karşımıza çıkıyor.
Gluten alerjisi denildiğinde ilk akla gelen hastalık çölyaktır. Çölyak hastalığında glüten alerjisi artık kronikleşmiştir, yani ömür boyu sürer. Çölyak hastaları sadece ekmekten değil glüten içeren tüm besinlerden uzak durmalıdır.
Son yıllarda otoimmün hastalıkların gizli glüten alerjisinden kaynaklandığını savunan uzmanlar medyada sıkça haber olmaktadır. Özellikle Canan Karatay, Ahmet Aydın ve Ümit Aktaş gibi alanında uzman isimler otoimmün hastalığı bulunan kişilerin tıpkı bir çölyak hastası gibi glüten içeren yiyeceklerden uzak durması gerektiğini söylemektedir.
Hiç Ekmek Yememenin Zararları Nelerdir?
Ekmek zararları ile anlatılıyor. Hiç ekmek yememek ne kadar mantıklı?
Karbonhidrat hayatımız için önemli bir besin grubudur. Bu besin grubunun en önemli elemanı ekmektir. Son dönemde protein ağırlıklı, glütensiz beslenme programları çok popüler. Birçok bütüncül tıp uzmanı bu tarz beslenmenin daha sağlıklı olduğunu savunmaktadır. Ancak bunun aksini savunan, tek tip beslenmenin doğru olmadığını söyleyen uzmanların sayısı da az değildir.
Peki hiç ekmek yememenin zararları nelerdir?
Karbonhidrat kaynakları günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarının neredeyse yüzde 60’ını karşılar. Eğer yeterli miktarda karbonhidrat alımı olmazsa vücut enerji olarak proteinleri kullanır. Bu durum zamanla kasların erimesine yol açabilir.
Ekmek aslında lif açısından zengin bir besindir. Özellikle çavdar, kepekli ve tam tahıllı ekmek içeriğindeki lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Lifli yiyeceklerin tüketilmemesi kabızlık başta olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına yol açabilir.
Tam tahıllı besinler vücudun enerji seviyesini yükselten birçok vitamin ve mineraller içerir. Özellikle tam tahıllı ekmek hem söz konusu vitamin ve mineraller hem de magnezyum açısından zengin bir besindir. Ekmeğin tamamen kesilmesi durumunda enerji düşüklüğü, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetler olabilir.
Karbonhidratların önemli görevlerinden biri de mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasına yardımcı olmasıdır. Ani bir kararla ekmek yemeyi bırakan bir kişi stresli bir ruh haline bürünebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.