2016 Öncesi Ehliyet Alanlar Dikkat: 2025’te Geçersiz Sayılacak!

2016 Öncesi Ehliyet Alanlar Dikkat: 2025’te Geçersiz Sayılacak!
2025 yılına az bir zaman kala, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınmış sürücü belgelerini yenilemeyenler için son tarihin yaklaştığı hatırlatıldı.

2025 yılına az bir zaman kala, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınmış sürücü belgelerini yenilemeyenler için son tarihin yaklaştığı hatırlatıldı. Ehliyetini yenilemeyenler için geçerli olacak ağır cezalar ve yenileme süreci, sürücüleri endişelendirmeye başladı.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Kenan Çetin, İçişleri Bakanlığının eski sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen sürenin 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldığını duyurduğunu belirtti. Başkan Kenan Çetin, “2022 yılında alınan kararla bu süre iki yıl daha uzatılmıştı, ancak 2024 sonuna kadar ehliyetlerini yenilemeyenler için ciddi yaptırımlar söz konusu olacak” dedi.

Ehliyet Yenilemenin Şartları Neler?

Ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin belirli belgeleri temin etmesi gerektiğini de ifade eden Başkan Kenan Çetin, “Yeni ehliyet almak için sağlık raporu alınmalı, biyometrik fotoğraf temin edilmeli ve gerekli harçlar ödenmeli. Bu belgelerle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden randevu alınarak yenileme işlemi tamamlanabiliyor. Randevu almak için internet üzerinden veya ALO199 destek hattı kullanılabiliyor. Yenilenen ehliyetler ise kargo ile sürücülerin adresine gönderiliyor” diye konuştu.

Geçici Sürücü Belgesiyle Araç Kullanımı Mümkün

Yeni ehliyet başvurusu yapıldıktan sonra işlemler tamamlanana kadar sürücülerin geçici sürücü belgesi ile araç kullanabileceğini de vurgulayan Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Kenan Çetin, “Bu belge, e-Devlet üzerinden veya nüfus müdürlüklerinden temin edilebiliyor. Ancak, geçici belgenin süresi sınırlı olduğu için yenilenmiş ehliyetin en kısa sürede alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ehliyetini Yenilemeyenlere 13 Bin TL Ceza

1 Ocak 2016 tarihinden önce alınmış ehliyetlerin 2025 yılı itibariyle geçersiz sayılacağını ve bu ehliyetlerle araç kullanılmasının ağır cezalara yol açacağını dile getiren Kenan Çetin, “Geçersiz ehliyet ile araç kullananlara 13 bin TL ceza kesileceği bildirildi. Bu ceza, birçok sürücü için büyük bir endişe kaynağı olurken, yenileme sürecinin hızlandırılması için çağrılar yapılmaya başlandı” dedi.

Yeni Ehliyetlerin Süresi 10 Yıl

Yenilenen ehliyetlerin geçerlilik süresinin de belirlendiğini kaydeden Kenan Çetin, “Çoğu ehliyet sınıfı için bu süre 10 yıl olacak. Ancak bazı sınıflar için bu süre 5 yılla sınırlı olacak. Süre sonunda tekrar yenileme işlemi yapılması gerekecek. Son tarihin yaklaşmasıyla birlikte nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşandığı ve sürücülerin randevu almakta zorluk çektiği gözlemleniyor. Bu sebeple, sürücülerin son ana kalmadan işlemlerini tamamlamaları gerektiği vurgulanıyor. Nüfus müdürlüklerinden randevu alamayanlar ise, e-Devlet ve ALO199 üzerinden işlemlerini tamamlayabiliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:Yasemin Salman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.