2024 Kira Gelir Beyannamesi nasıl hesaplanır?

2024 Kira Gelir Beyannamesi nasıl hesaplanır?
Kira gelirlerinden tahakkuk eden vergilerin ödeme dönemi yaklaşıyor. Peki, vatandaşlar kira gelir beyannamesini ne zaman ve nasıl verecekler? İşte, 2024 kira gelir vergisi hakkında merak edilenler...

Ev sahibi olup kira geliri elde edenler için önemli bir dönemeç olan kira gelir beyan dönemi, araştırma konusu haline geldi. Vatandaşlar, kira gelir vergisinin hesaplanma yöntemini ve beyanname verme sürecini öğrenmek için çeşitli kaynaklara başvuruyorlar. İşte, 2024 kira geliri beyan dönemi hakkında bilinmesi gerekenler...

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Ödeniyor?

Kira gelirlerinden tahakkuk eden vergiler, mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeniyor. Birinci taksit ve damga vergisi 31 Mart'a kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar ödenmelidir.

Ödemeler Nasıl Yapılıyor?

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilirler.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken, öncelikle konut kira gelirlerinden istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır.

Yıllık beyanname verilmesi nedeniyle ek olarak bir de damga vergisi ödenir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.