2024 yılında en çok kitap okuyan ülkeler açıklandı
Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü'nde yayımlanan verilere göre, 2024 yılında en çok kitap okuyan ülkeler açıklandı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1995 yılında 23 Nisan’ı “Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü” olarak ilan etti. Bu özel günün tarihsel önemi ise edebiyat dünyasında iz bırakan iki büyük ismin, William Shakespeare ve Miguel de Cervantes’in aynı gün hayatını kaybetmiş olmasıyla sembolleşti.
Dünya genelinde okuma alışkanlığını teşvik etmek, kitaplara erişimi kolaylaştırmak ve telif hakları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan bu gün, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. UNESCO, 2001 yılından itibaren her sene bir “Dünya Kitap Başkenti” seçiyor ve bu yıl bu unvan Brezilya’nın Rio de Janeiro kentine verildi.
Anadolu Ajansı’nın World Population Review ve CEO World Magazine kaynaklarından derlediği verilere göre, 2024 yılında kişi başı en çok kitap okunan ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD’de kişi başına yılda ortalama 357 saat kitap okunuyor; bu da yaklaşık 17 kitaba karşılık geliyor. Hemen ardından Hindistan geliyor; kişi başına 352 saat ile yılda ortalama 16 kitap okunuyor. Üçüncü sırada yer alan Birleşik Krallık’ta ise kişi başı okuma süresi 343 saat.
ABD, Hindistan ve İngiltere’nin ardından Fransa ve İtalya da okuma oranlarında üst sıralarda yer aldı. Bu ülkeleri Kanada, Rusya, Avustralya, İspanya, Hollanda ve İsviçre takip etti. Listenin en alt sıralarında ise kitaplara en az zaman ayıran Afganistan, Brunei, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkeler yer aldı.
Dijitalleşmenin hızla yayıldığı günümüzde kitap okuma alışkanlıkları da dönüşüyor. Akıllı telefonlar, tabletler ve e-kitap cihazları yaygınlaşsa da ABD gibi kitap tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde hâlâ basılı kitaplar, dijital formatlara göre daha fazla tercih ediliyor. Amerikan Yayıncılar Derneği verilerine göre, 2024’te ABD’de 780 milyonun üzerinde kitap satıldı. E-kitaplar ise aynı yılın ilk çeyreğinde 250 milyon dolarlık bir gelir getirdi. Bu durum, dijitalleşmenin sektörde büyüme sağlasa da basılı yayınların yerini tam anlamıyla almadığını gösteriyor.
Tarihin en çok okunan kitapları arasında ise kutsal metinler öne çıkıyor. Kur’an-ı Kerim ve İncil, dünya genelinde en çok okunan eserler arasında başı çekiyor. Bunun yanı sıra modern çağın en çok ses getiren kitapları arasında JK Rowling’in “Harry Potter” serisi ve JRR Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” yer alıyor.
Dünya klasiklerine bakıldığında Cervantes’in “Don Kişot”, Charles Dickens’in “İki Şehrin Hikayesi”, Antoine de Saint-Exupéry’nin “Küçük Prens”, Victor Hugo’nun “Sefiller” ve Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” gibi eserleri öne çıkarken, Mao Zedong’un beyanlarından derlenen “Başkan Mao’dan Seçme Sözler” de en çok okunan kitaplar arasında sayılıyor.
Bakmadan Geçme




