• Haberler
  • Ekonomi
  • 2025-2026 çiğ süt destekleme ödemelerine ilişkin esaslar belirlendi

2025-2026 çiğ süt destekleme ödemelerine ilişkin esaslar belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025-2026 yıllarında çiğ süt üreticilerine yapılacak destekleme ödemelerinin usul ve esaslarını belirledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan "Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği" kapsamında, üretimin sürdürülebilirliği ve kaliteyi artırmaya yönelik yeni düzenlemeler getirildi.

Kimler Desteklemeden Yararlanacak?

Ürettiği çiğ sütü, sözleşme karşılığında süt işleme tesislerine satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi’ne (BSKS) aylık olarak veri girişi yapan üreticiler, temel destek ödemesinden faydalanabilecek. Manda, koyun, keçi ve inek sütü için, üretim maliyetleri ve belirlenen kriterlere göre birim destek tutarları belirlenecek.

Temel destek şartlarını sağlayan üreticilere, belirlenen katsayılarla çarpılarak ilave destek ödemesi yapılacak.

Özel Katsayı Uygulamaları

  • Aile işletmelerine destek: Günlük en fazla 430 litre inek ve manda sütü, 100 litre koyun ve keçi sütü üreten işletmelere ilave 0,3 katsayı uygulanacak.
  • Kadın ve genç üreticilere destek: Destekleme takvim yılı başlangıcında BSKS ve TÜRKVET kayıtlı işletmelere sahip kadın üreticiler ile 41 yaşından gün almamış üreticiler, ürettikleri süt için ilave 0,3 katsayıdan faydalanacak.
  • Belirlenen süt havzalarına ek destek: Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli’de üretilen süt için ilave 0,4 katsayı uygulanacak.
  • Manda, koyun ve keçi sütüne özel teşvik: Bu tür sütlerin üretimine ilave 0,8 katsayı eklenecek.
  • Hastalıktan ari ve AB onaylı işletmelere destek: Bu işletmelerde üretilen sütler için ilave 3 katsayı uygulanacak.

ESK'ye Süt Ürünü Satanlar da Destek Alacak

Ürettiği çiğ sütü, tarımsal amaçlı örgütler aracılığıyla süt ürününe dönüştürerek Et ve Süt Kurumu’na (ESK) satan üreticiler de destekleme ödemelerinden yararlanabilecek. Bu ödemelerde, 1 kilogram süt ürünü eşdeğeri süt miktarı esas alınacak.

Başvuru ve Kayıt Şartları

Destekleme ödemelerinden yararlanmak isteyen üreticilerin, BSKS’ye veri giriş yetkisi bulunan bir tarımsal amaçlı örgüte üye olması gerekiyor. Yetkisi olmayan bir örgüte üye olan üreticiler ise örgüt aracılığıyla il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilecek.

Destek almaya hak kazanan üreticilerin, işletme ve hayvan bilgilerinin TARSİM ve TÜRKVET sistemlerinde kayıtlı olması şartı aranacak. Ayrıca, tüm üreticilerin işletmelerinin bulunduğu ilçe bazında BSKS’ye kayıtlı olmaları gerekecek.

Haksız Destek Alanlara 5 Yıl Yasak

Haksız yere destekleme ödemesinden yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl boyunca hiçbir destekleme programına dahil edilmeyecek.

Yeni Tebliğ Yürürlüğe Girdi

Daha önce 28 Şubat 2023’te yayımlanan "Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği" yürürlükten kaldırılırken, yeni düzenleme 1 Ocak itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, çiğ süt üretiminin desteklenmesi için ayrılan kaynak, hayvancılığın desteklenmesine yönelik bütçeden karşılanacak.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme