• Haberler
  • Iğdır
  • Ağrı Dağı'nın etekleri göçmen kuşlarla şenlendi

Ağrı Dağı'nın etekleri göçmen kuşlarla şenlendi

İlkbaharın gelişiyle birlikte Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan Iğdır'daki sulak alanlar, Afrika'dan gelen göçmen kuşların renkli ve canlı görüntüleriyle şenlendi.

Türkiye’nin önemli kuş gözlem noktalarından biri olan Karasu ve Bulakbaşı sulak alanları, baharın gelişiyle birlikte doğaseverlerin ve kuş gözlemcilerinin ilgi odağı haline geldi.

Denize kıyısı olmamasına rağmen 348 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Iğdır’daki sulak alanlar, her yıl göç rotası üzerindeki kuşlar için kritik bir konaklama ve beslenme alanı oluyor. Bu yıl mart ayı ortasında başlayan kuş göçleri kapsamında, bölgede yerli ve göçmen olmak üzere yaklaşık 45 tür gözlemlendi.Ağrı Dağı'nın etekleri göçmen kuşlarla şenlendi

Göçmen kuşlar, kuzey yarım kürede havaların ısınmasıyla birlikte dönüş yolculuklarına başlarken, Iğdır’daki sulak alanlarda mola vererek hem besleniyor hem de bazı türler burada üremeye hazırlanıyor. Özellikle kızkuşu ve çeşitli balıkçıl türlerinin bölgede yoğun olarak görüldüğü kaydedildi.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Emrah Çelik, göç hareketliliğinin mayıs ayı sonuna kadar süreceğini belirterek, "Karasu ve Bulakbaşı sulak alanları, orman bakımından fakir olan bölgemiz için hayati öneme sahip. Bu alanlar hem göçmen hem de yerli kuşlar için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilecekleri nadir alanlardan biri" dedi.

KUŞMER ekibi olarak göç sürecini yakından takip ettiklerini ve arazi çalışmalarına mart başında başladıklarını ifade eden Çelik, "Hangi türlerin bölgeye geldiğini, ne kadar süre kaldıklarını ve göç yönlerini kayıt altına alıyoruz. Bu yıl da oldukça hareketli bir göç dönemi geçiriyoruz" diye konuştu.

Ağrı Dağı’nın eteklerinde yer alan bu sulak alanlar, sadece kuşlar için değil, aynı zamanda doğa fotoğrafçıları ve kuş gözlemcileri için de eşsiz bir seyir alanı sunuyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme