Ağrı Engelsiz Yaşam Merkezi Engellilere Umut Oldu
Ağrı'da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde 2 yıl önce kurulan Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, engellilerin umudu oldu.
43 personeliyle 7 ev tipi bakımevinde Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen 18 engelliye ev sahipliği yapan merkezde, çeşitli sebeplerle tekerlekli sandalyeye mahkum kalanlara özel tedavi uygulanıyor. Merkezin fizyoterapi odasında fizyoterapist Sedat Can Çetinkaya öncülüğünde 12 engelliye özel program uygulanıyor. 30-65 yaş aralığındaki engelliler, yürüteç ve spor malzemeleriyle 2 günde bir 45 dakika ile 1 saat süren tedaviye tabi tutuluyor. Fizyoterapi odasında yapılan ve 6 ay süren çalışmalar sonucu 6 engelli kendi başlarına yürüyebilmeye başlarken, 6 engellinin yürümesinde gelişme yaşandı.
Ayrıca merkezde kalan engelli bireyler, Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ramazan Çetin ve kurum personelince oluşturulan çeşitli sosyal alanlar ile meyve ve sebze bahçelerinde üretim yaparak vakit geçiriyor.
Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret edip, engelli bireylerle bir araya gelen Ağrı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmetşafi Erim Yaptığı açıklamada, kurum bünyesinde kurulan merkezde Fizyoterapist Sedat Çetinkaya öncülüğünde “Ağrı’da güzel şeyler oluyor” sloganı ile birlikte engelli bireylere yönelik çalışma başlattıklarını ve bu çalışmanın olumlu anlamda sonuç verdiğini söyledi.
‘Engelli bireylerimizin, kısıtlı bir yaşam formundan daha rahat bir hayat formuna dönmelerini amaçlıyoruz’
Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde fizik tedavinin yanında, Türkiye’nin biröok ilinden gelen engelli bireylerin varsa protez ihtiyaçlarının da karşılandığını belirten Erim:“İl Müdürlüğümüz bünyesindeki engelsiz yaşam merkezimizde Fizyoterapistimiz Sedat Bey’in eli ile yürüme ya da protez kullanımı ve bu manada yapılan çalışmalarla birçok engellimizin ayağa kalkması, yürümesi ve sandalye bağımlılığı ile kişilere bağımlılığı ile ilgili problemler ortadan kalkıyor. Bunu biz “Ağrı’da güzel şeyler oluyor” sloganı ile başlattık. Şuanda 18 engelli birey merkezimizde kalıyor. Bunların yanında sırada bekleyen ve yeni gelecek olan engellilerimiz var. Bu manada 7 bakımevi ile bu hizmeti yürütüyoruz. Özetle yürüme engeli olan, fiziksel engelli bireylerimizin engellerinden kurtulup, sandalye ya da kişi bağımlılığından özgürleşerek kendi başlarına yürüyebilecekleri bir vaziyete kavuşmaları noktasında çalışma sürdürüyoruz. Kısıtlı bir yaşam formundan daha rahat bir hayat yaşamaları formuna dönmelerini amaçlıyoruz. Ayrıca bakım elemanlarımızın sayısı yapılan atamalarla arttıkça merkezimizdeki mevcudumuzda artacaktır. Bu olumlu örnek, engellilere ufak dokunuşlarla ne kadar mesafe alındığının önemli bir göstergesidir.” Dedi.
‘Merkezimizde kalan engelli bireylerimizle kısa zamanda önemli mesafe kat ettik’
Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Fizyoterapist olarak çalışan Sedat Can Çetinkaya da her bireyin durumuna uygun tedavi yöntemleri ile hizmet verdiklerini kaydederek, şunları söyledi:
“Hastalarımız buraya ilk geldiğinde genel bir doktor ve sağlık kontrolünden geçirildikten sonra belli bir planlama yapıyoruz. Bu planlamayı arkadaşlarımız ile birlikte yapıyoruz. Fizik tedaviye ihtiyaç duyan bireylerimizi günlük seanslar halinde tedaviye alıyoruz. Buraya gelen bireylerimizde genelde fiziksel engelli bireyler oluyor. Bireylerimizi her gün tedaviye almaya gayret göstermekle birlikte her birine durumlarına uygun şekilde tedavi yöntemleri uyguluyoruz. Şu ana kadar merkezimizde bulunan engelli bireylerimizin yüzde ellisi ile önemli mesafe kat ettik. Mesela tekerlekli sandalye ile gelip şu an yürüyebilen hastalarımız oldu. Tamamen yatalak halde olup şu an yemeğini yiyebilen hastalarımız oldu. Bunların tedavi süreci devam etmekle birlikte yüzde 10’luk bir kısmının tedavi süreci bitti. Amacımız bura da engelli bireylerimizin bağımlılıklarını en aza indirip, kendi ihtiyaçlarını kendileri görebilecek seviyeye getirmek. Günlük yaşamlarında daha aktif ve belki de kendi yaşamlarını kendi başlarına kurabilecek duruma getirmek istiyoruz.”
’12 yıldır tekerlekli sandalyedeydim’
Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne Yozgat’tan geldiğini söyleyen epilepsi hastası Nedim Bacınlı ise: “ Epilepsi hastalığı yüzünden yaklaşık 12 yıldan beridir tekerlekli sandalyedeydim. Buraya geldiğimde hiç yürüyemiyordum. Sağ olsun Sedat Hoca ile birlikte çalışmaya başladık. Bu çalışma ile birlikte şu an yürüyebiliyorum. 6 aydır buradayım ve 5 aylık bir sürede yürüyebilecek durumdayım. İnşallah daha da iyi olacağım. Bize bu imkanı sağlayan kurum personeline, hocamıza ve devletimize çok teşekkür ediyoruz.” Diye konuştu.
‘Tekrardan hayatın ve toplum içine döneceğim’
İstanbul’dan gelen bir başka engelli birey eski milli boksör Sami Canbar da merkezde uygulanan tedavi sayesine 3 yıl sonunda tekerlekli sandalyeden bağımsız bir şekilde yürümeye başladığını kaydederek: “ Buraya İstanbul’dan geldim. Milli boksörüm. Şeker hastalığı yüzünden sağ ayağım kesildi ve 3 yıldır da tekerlekli sandalyede yürüyemiyordum. Buraya 6 aydır geldi. Gelir gelmez 4 aylık bir çalışma sonunda protezim yapıldı. Sonrada Sedat Hoca ve diğer kurum çalışanları ile birlikte çalışmaya başladık. Moralimiz yerinde. Hiçbir sıkıntımız yok. Her şeyimiz ile ilgileniyorlar. Hayata katılıyoruz. Tekrardan hayatın ve toplum içine döneceğim. Zaten sporculuk geçmişimde var. Tedavimin ardından hayata katılacağım. Herkese teşekkür ediyorum. Allah razı olsun” şeklinde konuştu.