Ağrı’da saklanan Çaşırlar piyasaya çıktı
Doğal bir ilaç olarak görülen çaşır, birçok rahatsızlığa iyi geldiği için halk tarafından yoğun talep görüyor. Özellikle şeker hastalığına iyi geldiği belirtilen çaşır bitkisi, yöre halkının sofralarından eksik olmuyor. Ağrı ve çevresindeki pazarlarda, çaşır satışıyla geçimini sağlayan üreticiler, çaşır bitkisine olan talebin kış aylarının yaklaşmasıyla arttığını belirtiyor. Son yıllarda doğal ürünlere olan talebin artmasıyla birlikte çaşır bitkisi, sadece Ağrı halkının değil, dışarıdan gelenlerin de ilgisini çekmeye başladı. Yöredeki pazarlarda çaşır satın alan vatandaşlar, bitkinin faydaları hakkında bilgi alarak evlerinde farklı tariflerle çaşırı tüketiyor.
Çaşır Bitkisinin Tüketim Şekilleri ve Faydaları
İlkbaharın gelmesiyle birlikte çaşır bitkisinin yaklaşık 10-20 cm'lik taze sürgünleri toplanarak tüketiliyor. Yörede çaşır bitkisi genellikle suda haşlanıp tuzlanarak yenmekte ya da salamurası yapılarak kış mevsimi boyunca saklanıyor. Özellikle kış aylarında peynir yerine kahvaltı sofralarında katık olarak kullanılan çaşır, farklı tariflerde de kendine yer buluyor. Çaşır bitkisi, haşlandıktan sonra yumurtaya bulanıp kızartılarak ya da yumurta ile kavrularak da tüketiliyor.
Doğal yöntemlerle tüketilen çaşır, mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelirken, şeker hastalığına karşı vücudun direncini artırması nedeniyle de tercih ediliyor. Ağrı ve Erzurum gibi bölgelerde çaşır, doğal bir tedavi yöntemi olarak görülüyor ve halk arasında adeta bir gelenek haline gelmiş durumda.
Karaköse Haber’e konuşan çaşır satıcısı Salih Durgut: “Çaşır bitkisi iştah açıcı özelliklere sahiptir ve şeker hastaları tarafından oldukça ilgi görür. Bitkinin suyu ve kendisi şeker hastaları tarafından sıkça kullanılır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bizim işlerimiz açıldı, talep arttı,” dedi.
Çaşır bitkisinin faydalarını saymakla bitiremeyeceklerini söyleyen Durgut, “Çaşır, bağırsakları çalıştırır ve vücudun şeker metabolizması üzerinde önemli bir rol oynar. Erzurum’da şeker hastalığı yok denecek kadar az; Erzurumlular çaşırı sabah kahvaltısında tüketmeye başlar, akşam yemeğinde bile sofralarında bulundururlar” ifadelerini kullandı.
Ağrı’da bahar aylarıyla birlikte çaşır bitkisi toplama dönemi başladığını ve pazarlarda çaşır satıcılarının sayısının arttığını vurgulayan Durgut:
“Çaşır bitkisi hem lezzetli hem de sağlıklı; bu nedenle ilgi her geçen yıl artıyor. Bizler de bu ilgiye karşılık vermekten memnunuz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Canan Söğüt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.