Ağrı’da Sağlığa Kolay Erişim:"Hastalığa Değil Sağlığa Yatırım"
Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Fırat mahallesi, sosyal güvenlik kurumu arkasında bulunan Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Ağrı'da halk sağlığı hizmetlerinde devrim niteliğinde bir dönüşüm başlattı. TSM’ler, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, bağışıklama hizmetleri ve kanser taramaları gibi geniş kapsamlı koruyucu sağlık hizmetleri sunarken, SHM’ler bireylerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmasına odaklanıyor.
Ağrı İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Coşkun Daharlı, Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karakösehaber’e konuşan Daharlı, TSM’lerin ve SHM’lerin Türkiye’nin birinci basamak sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirtti. Daharlı, Sağlıklı Hayat Merkezleri'nin önemine de değinerek, “Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışı ile kurulan bu merkezlerin, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını yaygınlaştırmak ve hastaneye yığılmanın önüne geçmek için kritik bir rol oynadığını ifade ederek:
“TSM’ler, bölgede yaşayan toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla sağlıkla ilgili riskleri belirleyen ve önleyici faaliyetler gerçekleştiren bir sağlık kuruluşudur. Bulaşıcı hastalıklardan bağışıklama hizmetlerine, kadın ve üreme sağlığından kanser taramalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyor. Bu merkezler, halk sağlığını önceleyen bir anlayışla sağlık hizmetlerini çok daha etkili ve verimli bir şekilde bir araya getiriyor” dedi.
Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Emir Gaffar Işık ise Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin bireylerin sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemelerinde önemli bir yapı taşı olduğunu vurgulayarak:
“Her 50 bin nüfus için bir, sonraki her 100 bin nüfus için birer adet SHM kurulması planlanıyor. Bu merkezler, sağlığa yönelik risklerden bireyi ve toplumu koruma misyonu üstleniyor. Vatandaşlarımızın sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemesi ve hastalıkların önlenmesi konusunda büyük rol oynuyoruz" dedi.
"Sağlıklı Beslenme Poliklinikleri’nde vatandaşlarımızın bireysel beslenme planlarını oluşturuyoruz. Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla mücadelede önemli mesafe kaydediyoruz. Ayrıca yanlış beslenme alışkanlıklarıyla savaşta eğitim ve farkındalık çalışmalarımız sürüyor. Psikososyal Destek Birimlerimizde bireysel ve grup danışmanlığı yapıyoruz. Ruhsal sorunlardan aile içi iletişim sorunlarına kadar geniş bir yelpazede destek veriyoruz. Amacımız, bireylerin yaşam kalitesini artırmak. Ayrıca meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramaları düzenli olarak yapılıyor. Ancak rahim ağzı kanseri taramalarına katılım oranı düşük. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını sağlamalıyız” dedi.
Ağrı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebru Akboğa, “TSM ve SHM’lerle halkımızın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz” diyerek bu iki yapının bölgesel sağlık koordinasyonundaki önemine dikkat çekti. Vatandaşların bu merkezlerden daha fazla faydalanması gerektiğini belirten Akboğa, "Sağlık hizmetlerimizin merkezinde vatandaşlarımızın mutluluğu ve yaşam kalitesi var" ifadesini kullandı.
Ağrı Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) Sorumlu Hekimi Dr. Sümeyye Asya Macar, anne adaylarının ücretsiz bir şeklilde eğitim aldıklarını vurgulayarak:
“Anne adaylarına doğuma hazırlık, doğum sonrası bakım ve bebek sağlığı konularında eğitimler sunuyoruz. Ayrıca çocuklarımızın biyolojik ve psikososyal gelişimlerini yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Demet Demir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.