Ağrı'da Yerli Hayvan Sayısında Yüzde 50 Azalma

Ağrı'da Yerli Hayvan Sayısında Yüzde 50 Azalma
Ağrı Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız, yerli hayvan sayısında yüzde 50 oranında azalma yaşandığını söyledi.

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız, yerli hayvan sayısında yüzde 50 oranında azalma yaşandığını söyledi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Başkan Ömer Yıldız, Ağrı’da yerli hayvan popülasyonunun son üç yılda yüzde 50'den fazla bir azalma gösterdiğini belirtti.

2021 yılında 127 bin 957 olan yerli hayvan sayısının 2022’de %22’lik bir düşüşle 100 bin 349’a gerilediğini dile getiren Başkan Yıldız, 2023 yılında ise bu düşüşün devam ederek yüzde 33 daha azalarak 67 bin 082’ye indiğini vurguladı.

Ağrı’da tarım ve hayvancılığın son dönemde verilen desteklerle iyi seviyeye ulaştığına dikkat çeken Başkan Yıldız “Yerli hayvan sayısındaki bu hızlı düşüş, hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler için büyük bir sorun teşkil ediyor. İklim değişikliği ve kuraklık, yem maliyetlerindeki artış ve ekonomik zorluklar, yerli hayvan popülasyonunun azalmasında önemli rol oynuyor. Yerli hayvan sayısındaki bu ciddi azalma, Ağrı’da hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyerek yerel ekonomide de sıkıntılara yol açıyor. Hayvancılıkla uğraşan ailelerin gelirleri önemli ölçüde düşerken, yerli hayvan ürünlerinin piyasadaki azalması da fiyatlarda dalgalanmalara neden oluyor. Bu durum, bölgedeki sosyal dengeyi de olumsuz etkiliyor ve göç gibi sosyo-ekonomik sorunları tetikliyor” diye konuştu.

Ağrı’da hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, yerli hayvan sayısındaki bu büyük düşüşten endişe duyduklarını ifade ederek, “Ekonomik zorluklar ve yem maliyetlerindeki artış bizi zorluyor. Çiftçiler olarak devlet desteğinin artırılmasını ve alınacak önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştular.

Ağrı Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise yerli hayvan sayısındaki düşüşü durdurmak ve popülasyonu artırmak için çeşitli önlemler aldıklarını söylediler.

Kaynak:Canan Söğüt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum