Ağrı’nın El Emeği Kilim ve Halıları Zamana Direniyor
Ağrı’da asırlardır kadınlar, koyun yünü ve kök boyalarla hazırladıkları ipleri ilmek ilmek dokuyarak kendine özgü motiflerle bezeli kilimler üretiyor. Bu kilimler, dokundukları her motifle bölgenin kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor. Ancak, Ağrı’nın el emeği göz nuru kilimleri, modern halıcılığın ve sanayileşmenin artmasıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Köklü bir aile geleneği olan halıcılık mesleğini sürdüren Vefa Muğulu, Ağrı’da Eski Van Caddesi'nde bulunan Muğulu Şirketler Grubu Halıcılık Mağazası’nda geçmişin izlerini taşıyan kilim ve halıları sergiliyor. Dükkânında 30 yıllık halıları görücüye çıkaran Muğulu, her birine işlenmiş yöresel motifleriyle dikkat çeken bu el emeği eserleri satışa sunuyor.
Karaköse Haber internet sitesine açıklamalarda bulunan Vefa Muğulu, sergilenen kilimlerin her birinin farklı bir hikâyesi olduğunu belirtti. Muğulu, yöresel motiflerin buluştuğu kilimlerin isimlerinin de her bir desenin taşıdığı anlamla ilişkili olduğunu belirterek:
“Canbezar, kesnekar, gülsarya, şamari, herki, lüleper, kurtağzı, koçboynuzu gibi farklı isimlerle birçok kilim çeşidi var. Her biri Ağrı’nın kültüründen izler taşıyan bu motifler, dokunduğu evlere ayrı bir renk ve anlam katıyor. Yıllardır baba mesleğimizi yapıyoruz. Aynı zamanda bu işin profesyonel ustalarıyız. Köylerden satın aldığımız el emeği kilimleri ve halıları satıyoruz. Ancak bu sanat her geçen gün kayboluyor. 80’li yıllarda Ağrı’da yüzlerce kişi bu işle uğraşırken, şimdi bu işi yapan en fazla 7 kişi kaldı. Bu da maalesef sanatın sona erdiğini gösteriyor. Eskiden evlerde dokuma yapılırdı, şu anda neredeyse bitmiş durumda. Fiyat olarak müşterilerimize yardımcı oluyoruz. El yapımı halı ve kilimlerimizi muhafaza ediyoruz ve 3 bin TL'den başlayan fiyatlar ile müşterilerimize sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Canan Söğüt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.