Ağrı'nın Yayla Muzu Şeker Hastalarına Umut Oldu
Ağrı'da doğanın mucizelerinden biri olarak kabul edilen ve ekşimsi tadıyla dikkat çeken uçkun bitkisi, son zamanlarda özellikle şeker hastalarına umut oldu.
Ağrı’da doğanın mucizelerinden biri olarak kabul edilen ve ekşimsi tadıyla dikkat çeken uçkun bitkisi, son zamanlarda özellikle şeker hastalarına umut oldu.
Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da bilinen uçkun bitkisi, ekşi ve taze tadıyla hem mutfaklarda hem de doğal şifa arayışında kullanılıyor. Sağlığa olan faydalarıyla bilinen ve kansere iyi geldiği bilinen uçkun bitkisi, şimdilerde ise kök kısmının şeker hastalığına iyi geldiğinin ortaya çıkmasıyla büyük ilgi görüyor.
Uçkun bitkisinin kökünün kilosunu 350 TL’den satan esnaf Mehmet Ali Demir "Uçkun bitkisi, antioksidanlar açısından zengin olup, vücutta kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabiliyor. İçeriğindeki doğal bileşenler, şeker hastalığına karşı koruyucu etkiler gösterebilir ve bu nedenle doğal bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir. Özellikle sağlığa olan faydalarının keşfedilmesiyle birlikte, uçkun bitkisine olan talep her geçen gün artıyor. Ağrı'da yetişen bu bitki, doğal yollarla toplandıktan sonra pazarlarda ve online platformlarda satışa sunuluyor. Kilosu 350 TL'den alıcı bulan uçkun bitkisi, ekonomik açıdan da bölge halkına önemli bir kazanç sağlıyor” dedi.
"Eskiden sadece yöresel bir bitki olarak tüketilen uçkun, artık şifa kaynağı olarak görülüyor” diyen Demir, şöyle devam etti:
“Uçkun bitkisi üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, bu bitkinin sağlık sektöründe daha fazla yer almasına olanak tanıyor. İçeriğinde bulunan polifenoller ve antioksidanlar, uçkun bitkisinin doğal bir anti-diyabetik madde olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Bu araştırmalar, sağlık profesyonelleri tarafından da ilgiyle takip ediliyor ve doğal tedavi yöntemleri arasında uçkun bitkisi de değerlendiriliyor. Uçkun bitkisinin kökünde bulunan aktif bileşenler, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak bu bitkinin tıbbi kullanımına ilişkin daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Yine de, doğal bir alternatif olarak umut verici bir potansiyele sahiptir." şeklinde konuştu.