AFAD'dan yeni deprem projeleri

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından başlatılan yoğun iyileştirme çalışmalarını ve Türkiye'nin deprem risklerini azaltma konusundaki yeni projelerini anlattı.

'Asrın felaketi' olarak anılan 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı yaklaşırken, Tatar, deprem sonrası 450 bin hak sahipliği belirlendiğini ve önemli projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Türkiye'nin deprem tehlikesini azaltmak için yürütülen 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi' kapsamında, 485 diri faydan 132'sinde kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Bu projeyle diri fay haritası ve deprem tehlike haritası güncellenecek.

Küresel İşbirliği ve Yeni Gözlem İstasyonları
Ulusal sismik gözlem ağını geliştirdiklerini ifade eden Tatar, Türkiye'nin 1187 istasyonuyla Avrupa'nın en büyük deprem gözlem ağına sahip olduğunu vurguladı. 2025'te istasyon sayısının 1200'ü aşacağını belirten Tatar, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde kurulan derin kuyu deprem gözlem istasyonu ve milli deprem yazılımlarının transferiyle, Türkiye'nin dost ülkelere desteğini aktardığını ifade etti. Benzer çalışmaların KKTC'de de devam ettiğini ve buradaki istasyon sayısının 22'ye çıkacağını duyurdu.

Doğu Akdeniz Daha Yakından İzlenecek
Erenköy'de kurulan ve mikro depremleri 0,1 büyüklüğüne kadar ölçebilen derin kuyu gözlem istasyonu ile Doğu Akdeniz'deki sismik aktivitenin daha sağlıklı izlenebileceğini aktaran Tatar, sistemin 100 metre derinlikte farklı sensörlerden oluştuğunu belirtti.

'Afetlere Karşı Güçlü Planlar Hayata Geçiriliyor'
Tatar, kaya düşmesi, heyelan, çığ ve sel gibi ikincil afetlere karşı önlemler alındığını, özellikle Karadeniz'de 14 ilde dere ıslah çalışmaları yapıldığını ifade etti. 'Türkiye olarak afetlere karşı hem kendimizi hem de dost ülkeleri güçlendirmek için çalışıyoruz,' dedi.

AA

Bakmadan Geçme