Ağrı'nın Doğal Hazinesi: Arıcılık ve Ağrı Balı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin arıcılık potansiyeli en yüksek illerinden biri olarak öne çıkan Ağrı, ürettiği balla ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin arıcılık potansiyeli en yüksek illerinden biri olarak öne çıkan Ağrı, ürettiği balla ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Yüksek sahalarında benzersiz coğrafi özelliklere sahip Ağrı; engebeli arazi yapısı ve topoğrafik farklılıklarla arıcılık sezonunun daha uzun sürmesine olanak sağlıyor. Yükseklik farklılıklarının yanı sıra, zengin bitki örtüsü ve çeşitli çiçek türleri, Ağrı'yı arıcılık için ideal bir bölge haline getiriyor. Ayrıca, bölgedeki ziraî mücadele faaliyetlerinin az olması, bal kalitesini ve arı popülasyonunu korumada önemli bir avantaj da sağlar.

Ağrı Balının Özellikleri

Ağrı'da yaklaşık dört ay süren arıcılık sezonunun dağlar, ovalar ve yaylalarda gerçekleştiğini ifade eden Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç, 'Bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği ve farklı arazi yapısı, doğal bal üretimi için uygun bir ortam sağlıyor. Ağrı'nın zengin bitki florası, balın kalitesini artırarak çeşitliliğini sağlıyor' dedi.

Bölgedeki Bitki Florası ve Arıcılık Potansiyeli

Ağrı'nın bitki florası çeşitlilik bakımından zengin olduğunu dile getiren Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç 'Doğal step familyaları ve bu familyalara ait birçok tür, arıcılık potansiyelini artırır. Gerek yerli arıcılar gerekse her yıl bölgeye gelen gezginci arıcılar, bu doğal zenginlikten yararlanır' ifadelerini kullandı.

Bal Üretim Miktarları ve Organik Tarım Alanları

Son yıllarda Ağrı'da yapılan arıcılık çalışmalarıyla kovan sayısının arttığını dile getiren Erol Kılıç bununla birlikte bal üretim miktarlarının da önemli ölçüde arttığını kaydetti.

Ağrı Balının her geçen gün bilinirliğinin arttığını ifade eden Kılıç 'Bölgede çevresel kirlenmenin az olması, organik tarım alanlarının genişliği ve doğal nektar kaynaklarının varlığı, Ağrı balının kalitesini ve doğallığını korur. Ağrı balı, hem ekonomik açıdan bölgeye katkı sağlıyor hem de doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olarak önemini koruyor. Bölgedeki arıcılar, bu doğal hazineyi değerlendirerek hem yerel ekonomiye katkıda bulunur hem de doğal çevreyi koruma bilincini artırıyor' diye konuştu.

Bakmadan Geçme