Ağrı'da KOAH Tehlikesi: Kadınlar ve Gençler Risk Altında

Dünya KOAH Günü ve Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle, AİÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akgün, Ağrı'da sigara, tandır, tezek yakımı ve çevresel faktörlerin akciğer sağlığı üzerindeki etkilerini açıkladı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dhili Tıp Bilimleri Bölümü, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanlık Alanları; KOAH, İnterstisyel Akciğer Hastalıkları, Pnömokonyoz olan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akgün, Dünya KOAH Günü ve Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı (1-30 Kasım) kapsamında, Karaköse Haber muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de üstlenen Akgün, KOAH ve akciğer kanseri hakkında derinlemesine bilgiler verirken, Ağrı'daki sağlık sorunlarına da dikkat çekti.

Akciğer Kanseri: Küresel Bir Tehdit

Prof. Dr. Metin Akgün, akciğer kanserinin dünya genelinde en sık görülen kanser türü olduğunu ve kansere bağlı ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirterek:

'Başlıca risk faktörü olarak sigarayı ilk sıraya alabiliriz. Sigara kansere bağlı ölümlerin %22'sinden ve akciğer kanseri ölümlerinin %71'inden sorumlu bir üründür. Akciğer kanseri, akciğer dokusunda kontrolsüz büyüyen kötü huylu hücreler tarafından oluşur. Bu hastalık, geçmeyen öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kilo kaybı, halsizlik ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi belirtilerle kendini gösterir. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, dengeli beslenmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak riskleri azaltmanın en etkili yollarıdır' ifadelerini kullandı.

Akciğerde Toz Birikmesi: Pnömokonyoz Hastalığı

Akgün, akciğer hastalıkları arasında yer alan pnömokonyozlara da dikkat çekti. Bu hastalıkların, solunum yoluyla alınan kimyasal ve tozlara bağlı olarak geliştiğini söyleyen Akgün, akciğerlerde inorganik tozların birikmesi ve buna karşı gelişen doku reaksiyonlarıyla oluştuğunu belirterek:

'Ağır toza maruz kalmak, genellikle kapalı ve havalandırması yetersiz ortamlarda çalışan kişilerde bu hastalıkların görülme oranını artırmaktadır. Bu hastalıklar arasında kömür işçisi pnömokonyozu, silikoz, asbestoz gibi farklı çeşitler bulunmaktadır. Bu hastalıkların önlenmesi için iş güvenliği önlemleri ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı çok önemlidir' dedi.

Ağrı'da Kadınlar ve Gençler Arasında KOAH Riski Artıyor

Ağrı'da, kadınların özellikle tandır başında uzun süre vakit geçirmeleri ve kapalı ortamlarda sigara içmeleri nedeniyle KOAH oranlarının yüksek olduğunu belirterek:

'Ağrı'da hava kirliliği çok yüksek. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde, kaloriferlerin yoğun şekilde yakıldığı zamanlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli. Evde pencerelerin ise en uygun havalandırma saatlerinde açılması gerekiyor. Ayrıca, Ağrı'da doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen kömür ve tezek yakımı hala devam etmekte. Bu durum akciğer sağlığını olumsuz etkilemektedir. Akşam saatlerinde hava kirliliği, özellikle merkezde yoğun bir partikül birikimine neden oluyor. KOAH ve diğer akciğer hastalıkları ile mücadele edebilmek için öncelikle hava kalitemizin düzeltilmesi gerekiyor' dedi.

Prof. Dr. Akgün, özellikle Ağrı'da kadınlar arasında KOAH oranlarının dikkat çekici seviyelerde olduğunu ifade ederek:

'Kadınlar, tandır başında uzun süre vakit geçiriyor. Bu süreçte ortaya çıkan yoğun duman, akciğer sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Mesleğini tandırda ekmek pişirerek yapmaya çalışan yerel halk sık sık kontrole gitmeli ve önlem almalıdır' diye konuştu.

KOAH: Dünya Sağlığını Tehdit Eden Üçüncü Büyük Ölüm Nedeni

Prof. Dr. Metin Akgün, KOAH'ın dünya genelinde üçüncü en sık ölüm nedeni olduğunu belirtti ve 2024 itibarıyla bu öngörünün gerçekleştiğini vurgulayarak:

'Tütün ürünlerinin sadece sigara değil, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve nargile gibi diğer türleri de gençler arasında hızla yayılmaktadır. Bu durum, KOAH'ın erken yaşta görülmesine neden olmaktadır. Türkiye sigara tüketim oranlarında dünya sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Türkiye'de her üç kişiden biri sigara içmektedir. Özellikle kahvehaneler ve lokaller gibi kapalı meknlarda sigara içmek yaygındır. KOAH'ın temel nedenleri arasında düşük sosyoekonomik düzeyin yanı sıra anne karnındaki beslenme eksiklikleri ve annenin sigara içmesinin de önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz' ifadelerine yer verdi.

KOAH Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar

Prof. Dr. Akgün, KOAH tedavisinde kullanılan ilaçların yalnızca semptomları hafiflettiğini, hastalığı geriye döndüremediğini belirterek:

'KOAH'ın ilerlemesini durdurmanın tek yolu, sigarayı tamamen bırakmaktır. Bunun yanı sıra grip, zatürre ve COVID-19 aşıları, KOAH hastalarında enfeksiyon riskini azaltmak için mutlaka yaptırılmalıdır' dedi.

Bakmadan Geçme