Bitlis'te hükümlü ve tutuklular mesleki kurslarla hayata hazırlanıyor
Bitlis E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlü ve tutuklular, cezaevi bünyesinde düzenlenen mesleki kurslara katılarak yeni beceriler kazanıyor.
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen kurslar, mahkumlara meslek edindirme ve sosyal hayata uyum sağlama fırsatı sunuyor.
Cezaevinde oluşturulan atölyelerde aşçılık, filografi, seramik uygulama, fayans-karo ve bakır işleme gibi farklı alanlarda eğitimler veriliyor. Kurslara katılan hükümlü ve tutuklular, edindikleri becerilerle hem üretime katkı sağlıyor hem de tahliye sonrası iş hayatına hazırlanıyor.
'Tahliye Sonrası İş Sahibi Olabilirler'
Bitlis E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Zafer Günaydın, cezaevinde eğitimden psikososyal desteğe kadar birçok iyileştirme programı yürütüldüğünü belirterek, temel amaçlarının hükümlülerin tekrar suç işlemesini önlemek olduğunu vurguladı.
Günaydın, İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile iş birliği içinde çeşitli meslek kursları açtıklarını belirterek şunları söyledi:
'Cezaevimizde usta öğreticiler eşliğinde aşçılık, filografi tekniği ve seramik uygulama kursları düzenledik. Hükümlü ve tutuklular burada aldıkları eğitimlerle tahliye olduktan sonra kendi işlerini kurabilir veya mesleklerini icra edebilirler. Aynı zamanda Açık Ceza İnfaz Kurumu'na geçtiklerinde daha üst seviyede çalışma imknı bulabilirler.'
Kur'an-ı Kerim okuma kurslarının da devam ettiğini belirten Günaydın, kadın ve erkek tutukluların eğitimlerine aktif olarak katıldığını dile getirdi. Ayrıca bakır işleme atölyesinde çalışan hükümlülerin ürettikleri ürünlerin Ceza İnfaz Kurumlarına bağlı mağazalarda satışa sunulduğunu, hatta sipariş üzerine üretim yapıldığını ifade etti.
Kursiyerler Memnun
Filografi kursuna katılan tutuklu Y.C., kursların kendileri için verimli geçtiğini belirterek, 'Burada iyi vakit geçiriyoruz ve meslek öğreniyoruz. Tahliye olduğumuzda bu becerileri kullanarak çalışabileceğiz. Kurslardan çok memnunum,' dedi.
Seramik uygulama kursuna katılan tutuklu A.B. ise edindiği meslek sayesinde tahliye sonrası hayatını sürdürebileceğini ifade ederek, 'Dışarı çıktığımda bu işi yapmayı planlıyorum. Yetkililer, sundukları eğitim programlarıyla bizlere önemli destek sağlıyor,' diye konuştu.
Yaklaşık 7 aydır bakır işleme atölyesinde çalışan H.G. de meslek öğrenmenin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, 'Burada vakit geçirmek bize iyi geliyor. Aynı zamanda gelecekte geçimimizi sağlamamıza da katkı sağlayacak,' dedi.
Ceza İnfaz Kurumu'nda verilen mesleki eğitimler, hükümlü ve tutukluların rehabilite edilerek topluma kazandırılmasını amaçlıyor. Yetkililer, bu tür projelerin ilerleyen dönemlerde daha da genişletileceğini belirtiyor.