Bitlis'te Osmanlı'nın iyilik geleneği 'Zimem Defteri' hayata geçirildi
Ankara'da görev yapan polis memuru Mustafa Şahin, Osmanlı'nın asırlık yardım geleneği olan 'Zimem Defteri'ni günümüze taşıyarak, Bitlis'teki 150 yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi ailenin yaklaşık 200 bin liralık borcunu ödedi. Şahin'in başlattığı bu anlamlı proje, hem ihtiyaç sahiplerine hem de esnafa destek oluyor.
Mustafa Şahin, ihtiyaç sahiplerinin mahalle bakkallarında biriken borçlarını ödeyerek, hem ailelerin yükünü hafifletiyor hem de esnafın alacaklarını tahsil etmesine katkı sağlıyor. Şahin, bu iyilik hareketini 81 ilde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, 'Zimem Defteri, olanın olmayana bağış yaptığı bir ecdat geleneğidir. Hayırseverlerin desteğiyle bu projeyi sürdürüyoruz. Bitlis, ikinci durağımız oldu. İhtiyaç sahiplerine destek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Allah hayırseverlerden razı olsun' dedi.
Esnaftan ve Köylülerden Teşekkür
Projenin uygulandığı köylerdeki bakkallar ve muhtarlar, bu anlamlı yardımdan dolayı teşekkürlerini iletti. Hizan ilçesi Çökekyazı köyünün bakkalı Esat Gülsün, 'Köyümüzde maddi durumu iyi olmayan aileler çoktu. Borçlarını ödediler, Allah razı olsun' ifadelerini kullandı.
Köy muhtarı Fırat Gönder ise projenin köy halkı için önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
'Köyümüz şehirden uzak olduğu için köylülerimiz genelde alışverişlerini buradaki bakkaldan yapıyor. Maddi sıkıntılar nedeniyle veresiye alışveriş yapmak zorunda kalan pek çok aile vardı. Bu proje sayesinde borçları kapatıldı. Allah hayırseverlerden razı olsun.'
Zimem Defteri: Dayanışmanın Simgesi
Osmanlı döneminde dayanışma ve yardımlaşmanın simgesi olan Zimem Defteri geleneği, tanımadıkları insanların borçlarını ödeyen yardımseverlerin katkılarıyla sürdürülüyordu. Bu gelenekte, borcu ödeyen kişi kimin borcunu ödediğini bilmez, borç sahibi de borcunu kimin ödediğini öğrenmezdi. Mustafa Şahin ve hayırseverlerin katkılarıyla yeniden hayat bulan bu gelenek, paylaşma kültürünün en güzel örneklerinden biri olarak günümüzde de yaşatılmaya devam ediyor.