Bu kış grip daha ağır seyrediyor ve ölümle sonuçlanabiliyor
Grip ve solunum yolu enfeksiyonlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle risk gruplarındaki bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.
Son dönemde grip ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananların sayısında artış gözlemleniyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, özellikle 50 yaş altındaki bireyler, gebeler ve kronik hastalıkları olanlar için grip virüsünün ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Hastaların çoğunun 'Zor iyileştim', 'Öksürüğüm hala geçmedi', 'Halsizliğim devam ediyor' gibi şikayetlerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mıstık, bu virüsün ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu ve semptomların erken fark edilmesi halinde hızlıca müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.
H1N1 virüsünün, 2009 yılında Meksika'da ortaya çıktıktan sonra hızla yayıldığını hatırlatan Mıstık, domuz gribi olarak bilinen bu virüsün, diğer grip türlerine göre daha fazla zatürreye yol açma eğiliminde olduğunu belirtti. 'Şu an grip mevsiminin içindeyiz ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre vakalarda artış söz konusu' diyerek vatandaşları uyardı.
Kapı kolları gibi yüzeyler risk taşıyor
Domuz gribinin, yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücut ağrıları, yorgunluk, titreme, burun akıntısı ve göz kızarıklığı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Mıstık, hastalığın öksürük ve hapşırık yoluyla havaya yayılan damlacıklar aracılığıyla bulaştığını ifade etti. 'Kapı kolları, musluklar gibi yüzeylere temas etmek bile virüsün yayılmasına sebep olabilir' diyen Mıstık, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Erken müdahale kritik öneme sahip
Tedavinin, virüs bulaştıktan sonraki ilk 48 saat içinde başlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mıstık, 'Erken müdahale, semptomları hafifletir ancak hastalığın yan etkilerini tamamen önleyemez. Bu yüzden grip belirtileri ortaya çıkar çıkmaz bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemli' dedi.
Grip virüslerinin bazı durumlarda zatürreye yol açabileceğini ve bu teşhisin ancak doktor kontrolünde konulabileceğini belirten Mıstık, destekleyici tedavilerin doktor gözetiminde uygulanması gerektiğini söyledi. 'Bol sıvı tüketmek, istirahat etmek ve C vitamini yönünden zengin beslenmek, iyileşme sürecini hızlandırabilir' diye ekledi.
Gribin yayılmasını önlemenin en etkili yolunun aşı olduğunu belirten Prof. Dr. Mıstık, domuz gribi virüsünü de içeren dörtlü grip aşısının özellikle Ekim ve Kasım aylarında yapılmasının önemine dikkat çekti. Grip sezonu devam ediyorsa kış sonu veya ilkbahar başında ikinci doz aşının da koruyucu olabileceğini belirtti. Maske kullanımı, el hijyeni ve kalabalık ortamlardan kaçınmanın da gripten korunmada önemli olduğunu hatırlatarak, vatandaşları tedbirli olmaya davet etti.