Çocuklarda astım atağı sırasında sakin kalınmalı

Astım atakları çocuklar için tehlikeli olabilir ancak doğru müdahale ve düzenli takip ile kontrol altına alınabilir. Prof. Dr. Mahir İğde, astım atakları sırasında yapılması gerekenleri ve alınacak önlemleri açıkladı.

Astım, çocuklarda sık görülen kronik bir solunum yolu hastalığı olarak öne çıkıyor. İstinye Üniversitesi öğretim üyesi ve Liv Hospital Çocuk Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, astım atağı sırasında doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını belirtti.

'Öncelikle sakin olun ve çocuğunuzu rahat bir oturma pozisyonuna getirin. Hafifçe öne eğilmesi solunumu kolaylaştırır' diyen İğde, doktor tarafından reçete edilen hızlı etkili bronkodilatörün (genellikle salbutamol) hemen kullanılması gerektiğini söyledi. Spacer (ara adaptör) kullanmanın ilacın etkisini artıracağını vurguladı.

Tetikleyicilere dikkat
Astım atağını tetikleyebilecek sigara dumanı, ev tozu, hayvan tüyü veya soğuk hava gibi faktörlerden çocuğu uzak tutmanın önemine değinen İğde, belirtilerin iyileşmemesi durumunda derhal 112'nin aranması gerektiğini ifade etti. 'Çocuğunuzun konuşmakta zorlanması, dudaklarında morarma ya da göğüs kafesinde içe çekilmeler varsa, bu durum ciddiyetin göstergesidir' dedi.

Atak sonrası önlemler
Prof. Dr. İğde, astım atağının ardından bir doktor kontrolüyle tedavi planının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tetikleyicilerden uzak durmak, düzenli ilaç kullanımı, sağlıklı beslenme ve hijyen gibi önlemlerin çocuğun astımını yönetmede etkili olduğunu söyledi.

Bir astım eylem planı oluşturmanın önemini vurgulayan İğde, doğru müdahale ve düzenli takip ile astımın kontrol altına alınarak çocuğun sağlıklı bir yaşam sürebileceğini ifade etti.

Bakmadan Geçme