Demir yoluyla 'intermodal taşımacılık' faaliyetlerine ilişkin esaslar düzenlendi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Kombine Taşımacılık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile yurt içi 'intermodal taşımacılık', kombine taşımacılık faaliyetleri kapsamına dahil edildi.
Yönetmeliğe göre, demir yolu ve kara yolu geçişli yük taşımacılığında çevre dostu uygulamaların artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, kombine yük taşımacılığının bir parçası olarak intermodal taşımacılık, yalnızca yükün içinde bulunduğu taşıma biriminin elleçlendiği taşıma faaliyetlerini kapsıyor.
Yeni düzenleme doğrultusunda:
- Taşımacılık faaliyetlerinde yüklerin elleçlenmesi ve teslimat işlemleri, 150 kilometreyi aşmayan bir yarıçap içerisinde bulunan demir yolu yük istasyonları veya lojistik merkezlerde gerçekleştirilecek.
- Kombine taşımacılığın başlangıç noktası, yükün taşıma birimine yüklendiği adres olacak. Bitiş noktası ise yükün taşıma biriminden boşaltıldığı adres olarak belirlenecek.
Yönetmelik, çevre dostu taşımacılığı desteklemek amacıyla yeşil lojistik faaliyetlerine ilişkin esasları da düzenledi. Buna göre:
- Yeşil lojistik belgesi almak isteyen işletmelerin, bir önceki yıl en az 200 kombine yük taşımacılığı veya 200 demir yoluyla intermodal taşımacılık seferi gerçekleştirmiş olması gerekiyor.
- İşletmelerin enerji tüketimlerini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikle karşıladıklarını belgelemeleri şartı aranacak. Ayrıca, tesislerinde belirli standartlara uygun iklimlendirme sistemleri kullanılacak.
- Yeşil lojistik belgesi başvuruları, Bakanlık tarafından 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Başvurular, bir defaya mahsus olmak üzere 30 gün süreyle kabul edilecek.