Diş eti hastalıkları depresyon riskini iki katına çıkıyor

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, diş sağlığının sadece fiziksel değil, psikolojik ve nörolojik etkileri olduğunu belirtti.

Ağız ve diş sağlığıyla psikoloji arasındaki bağlantıya dikkat çeken Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, yapılan bilimsel araştırmaların, diş eti hastalıklarının depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyon riskini artırdığını ortaya koyduğunu söyledi.

Aralık 2023 tarihli bilimsel verileri paylaşan Prof. Dr. Özkan, 'Kronik diş eti hastalıkları ve enfekte diş kökleri, vücutta sürekli bir inflamasyon kaynağı oluşturur. Bu durum, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine ve serotonin ile dopamin üretiminin baskılanmasına neden olur. Sonuç olarak, diş eti hastalığı olan bireylerde depresyon riski iki kat artar, anksiyete seviyeleri yükselir' ifadelerini kullandı.

Ağrılı diş problemlerinin uyku kalitesini bozarak bireylerin stres seviyelerini yükselttiğini, sosyal çekingenliği artırarak depresyon belirtilerini tetiklediğini vurgulayan Özkan, 'Diş kaybı olan bireylerde depresyon riski yüzde 30 daha yüksek' dedi.

Ağız ve diş enfeksiyonlarının sadece psikolojik değil, nörolojik etkileri de olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, 'Ağızda uzun süreli iltihap varlığı, beyinde beta-amiloid plaklarının oluşumunu tetikleyebilir. Bu plaklar, alzheimer gibi hastalıkların gelişiminde kritik bir rol oynuyor' dedi.

Diş hekimleri ve psikiyatristlerin iş birliği yaparak entegre tedavi yaklaşımlarını benimsemesi gerektiğini vurgulayan Özkan, düzenli diş kontrollerinin, sağlıklı beslenmenin ve ağız hijyeninin psikolojik ve nörolojik sağlığı korumada önemli bir rol oynadığını belirtti.

Bakmadan Geçme