Diyarbakır'da 200 çocuk ve ergen teknoloji bağımlılığı için tedavi aldı
Diyarbakır'da, teknoloji ve davranışsal bağımlılıkla mücadele kapsamında 200 çocuk ve ergen hasta tedavi sürecine alındı.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) bünyesinde Eylül 2024'te açılan Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılığı Birimi, çocuk ve gençlerde giderek yaygınlaşan internet ve teknoloji bağımlılığına karşı destek sağlamaya devam ediyor.
Teknoloji Bağımlılığı Giderek Yaygınlaşıyor
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Güzel, çocuk ve gençler arasında en sık görülen davranışsal bağımlılığın teknoloji bağımlılığı olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, öz denetimin düşük, yenilik arayışının ise yüksek olduğu çocuk ve ergen yaş grubunda daha fazla görüldüğünü belirtti.
Güzel, kontrolsüz internet kullanımının, sosyal hayatı ve akademik başarıyı olumsuz etkileyebileceğine işaret ederek, şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:
- Çocuğun internet kullanım süresi giderek artıyorsa
- İnternetten uzak kaldığında huzursuzluk, saldırganlık veya kaygı yaşıyorsa
- Sosyal ilişkilerde ve okul başarısında belirgin bir düşüş gözlemleniyorsa
Bu tür durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.
Tedavi Süreci Bireysel Olarak Belirleniyor
Dr. Güzel, bağımlılık tedavisinin çocuğun bireysel ihtiyaçlarına göre belirlendiğini ifade ederek, bireysel psikoterapiler, medikal tedaviler, aile danışmanlık hizmetleri gibi farklı yöntemlerin uygulandığını belirtti. Birimde bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve iki çocuk-ergen ruh sağlığı uzmanı görev yapıyor.
2024 yılının Eylül ayından itibaren hasta kabulüne başlayan Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılığı Polikliniği, randevu sistemi üzerinden veya çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı yönlendirmesiyle hizmet veriyor. Açıldığı günden bu yana 200'e yakın hastanın tedavi süreci takip ediliyor.
Ailelerin Endişeleri Gideriliyor
Polikliniğin ÇEMATEM binasında bulunması, bazı ailelerde bağımlılıkla ilgili yanlış algılara yol açabiliyor. 'Çocuğum buraya gelirse madde bağımlılığı ile ilişkilendirilir mi?' gibi endişelerin sıkça dile getirildiğini belirten Dr. Güzel, bu konuda hassasiyet gösterdiklerini ifade etti.
Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılığı Polikliniği ile ÇEMATEM'in tamamen ayrı birimler olduğunu vurgulayan Güzel, hastaların girişleri ve tedavi alanlarının izole edildiğini, böylece iki grup hastanın hiçbir şekilde karşılaşmadığını belirtti.
Diyarbakır'da teknoloji bağımlılığı ile mücadelede önemli bir merkez haline gelen bu birim, çocuk ve ergenlerde sağlıklı teknoloji kullanım alışkanlıklarının kazandırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.