Diyarbakır'da AFAD, 1 yılda 450 bin kişiye afet farkındalığı eğitimi verdi
Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), geçtiğimiz yıl afet farkındalığını artırmak amacıyla 450 bin kişiye eğitim verdi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen iller arasında yer alan Diyarbakır'da, AFAD ekipleri yediden yetmişe her kesime ulaşarak afetlere karşı bilinç oluşturmak için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi.
17 Alanda 1415 Eğitim Programı Düzenlendi
AFAD ekipleri, kent merkezi ve 17 ilçede düzenledikleri 1415 eğitim programıyla akademisyenlerden köy muhtarlarına, çocuklardan cami cemaatine kadar geniş bir katılımcı kitlesine ulaştı. Eğitimler; afet, yangın, çığ ve kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) farkındalığı gibi 17 farklı konuda gerçekleştirildi.
Eğitimlerin ana hedefleri arasında afet öncesi hazırlıklar, deprem sırasında yapılması gerekenler, toplanma alanlarının tespiti ve vatandaşların afet anında bilinçli davranmalarını sağlamak yer aldı.
AFAD İl Müdürlüğü kampüsünde oluşturulan özel tatbikat alanında, katılımcılara uygulamalı eğitimler verildi. Bu eğitimler sayesinde teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi sağlandı.
Arama Kurtarma Personeli Yetiştiriliyor
AFAD İl Müdürü İlami Çakmak, eğitim seferberliği kapsamında 50 bin kişiye arama kurtarma ve müdahale eğitimi verdiklerini belirtti. Çakmak, Dicle Üniversitesi'nde kurulan akredite arama kurtarma ekibinin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:
'190 kişilik bir ekip oluşturduk ve eğitimlerini tamamladık. Hedefimiz, yıl sonuna kadar 1500 akredite arama kurtarma personeli yetiştirmek. Şu anda DSİ, Karayolları ve Organize Sanayi Bölgesi'nde görev alacak ekiplerimizi yetiştiriyoruz.'
Eğitimler Devam Edecek
AFAD'ın bilinçlendirme çalışmalarını aralıksız sürdüreceğini ifade eden Çakmak, afet farkındalığı ve hazırlık eğitimlerinin hem vatandaşlara hem de kurumlara yönelik olarak devam edeceğini sözlerine ekledi.