Diyarbakır Müzesi'nde öğüt veren tarihi ayna ilgi çekiyor

Diyarbakır Müzesi'nde sergilenen ve 19. yüzyıldan kalma olduğu değerlendirilen bir ayna, üzerindeki nefsi terbiye edici vecizeleriyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

İran'ın Kaçar Hanedanlığı dönemine ait olduğu tahmin edilen ayna, hem sanatsal değeri hem de üzerindeki anlamlı sözlerle müzenin öne çıkan eserleri arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında restorasyona alınan ve 2015 yılında İçkale Müze Kompleksi olarak açılan yerleşkede sergilenen ayna, İslami eserler bölümünde teşhir ediliyor. Aynanın üzerinde yer alan ve Hz. Ali'ye atfedilen 'Ettuk reîsü'l-ahlkı' (Takv ahlakın başıdır), 'Eşca'u'n-nsi men ğalebe hevhu' (En cesur insan, heva ve hevesine galip gelendir) gibi özlü sözler, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

'Ayna, İnsanlık Tarihinde Önemli Bir Yer Tutuyor'

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, aynanın tarih boyunca insan hayatında özel bir yere sahip olduğunu ifade etti. İlk insanların obsidyen taşını ayna olarak kullandığını belirten Gizligöl, 'Yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait aynaların varlığını Çatalhöyük kazılarında gördük. Ayna, zamanla Romalılar ve Mısırlılar tarafından da kullanılmış ve modern biçimini 17. yüzyılda kazanmıştır' dedi. Ayrıca, aynanın folklorik açıdan mezar kültüründe de yer aldığını vurgulayan Gizligöl, 'İnsanlar ayna ile birlikte gömülürdü. Aynalar iyiliği simgelerken, kırık aynalar kötülükle ilişkilendirilmiştir' diye ekledi.

Aynanın İran kökenli bir saraydan geldiğini düşündüklerini belirten Gizligöl, 'Figürler ve yazılar, aynanın Kaçar Hanedanlığı'na ait olduğunu işaret ediyor. O dönemlerde kadınların çeyizine de böyle aynalar konulurdu. Ailenin, yeni gelin için anlamlı ve motive edici sözleri aynaya nakşetmesi bir gelenekti' ifadelerini kullandı.

Tur rehberi Gülcan Burtakal, grubu Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a getirdiğini belirterek, 'Bu ayna günlük hayatta sıkça karşılaşabileceğimiz özlü sözler içeriyor. İnsan bu sözlere bakınca motive oluyor. Böyle anlamlı bir eseri görmek bizi çok mutlu etti' dedi.

Diyarbakır Müzesi'nde bin 615 eserden biri olan bu özel ayna, tarihi ve manevi değeriyle ziyaretçilerini geçmişle buluşturmaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme