Diyarbakır Zerzevan Kalesi bu yıl 400 bin ziyaretçiyi ağırladı
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan ve 3 bin yıllık geçmişiyle dikkat çeken Zerzevan Kalesi, 2023 yılında yaklaşık 400 bin kişiyi ağırlayarak önemli bir turizm destinasyonu haline geldi.
İlçeye 13 kilometre uzaklıktaki kale, Roma İmparatorluğu döneminde 'askeri yerleşim' olarak kullanılmış ve dünyada bulunan son Mithras tapınağına ev sahipliği yapmasıyla tarihi bir değere sahip.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Zerzevan Kalesi, yalnızca bir ziyaret noktası değil, aynı zamanda tarihe ışık tutan bir araştırma alanı. 60 dönümlük alanda bugüne kadar; 12-15 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntıları, gözetleme ve savunma kuleleri, kilise, yönetim binaları, tahıl ve silah depoları, su kanalları, yer altı kilisesi, kaya mezarları, su sarnıçları, gizli geçitler ve Mithras dinine ait yer altı tapınağı gibi pek çok tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.
'Turizm Potansiyeli Her Geçen Gün Artıyor'
Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, bölgenin turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Coşkun, ziyaretçi sayısının restorasyon çalışmaları ve yeni düzenlemelerle birlikte 1 milyon kişiye ulaşabileceğini söyledi:
'Zerzevan Kalesi, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen alanlarından biri. Bu yıl 400 bin ziyaretçiye ulaştık. Yakın zamanda tamamlanacak ziyaretçi karşılama merkezi ve alan düzenlemeleriyle bu sayı daha da artacak. Yılda 50-60 bin yabancı ziyaretçi bekliyoruz. Bu durum, yalnızca Diyarbakır için değil, tüm bölge ve ülke turizmi açısından büyük bir katkı sağlayacak.'
Ziyaretçileri Büyüleyen Tarih
Tarihi yapılarıyla ziyaretçileri etkileyen Zerzevan Kalesi'ni gezen Mustafa Ülkem Kerimoğlu, Güneydoğu turu sırasında kaleyi ziyaret ettiklerini ifade etti:
'Diyarbakır'a geçerken Zerzevan Kalesi'ne uğradık. Buradaki tarihi okudukça şaşkınlık yaşadık. Su kanalları ve yapıların detayları bizi çok etkiledi. Geçmişte bile insanlar yaşamlarını kolaylaştırmak için her detayı düşünmüş.'