Doğubayazıt'ta Emlak Piyasası Durdu
Son dönemde Türkiye genelinde ekonomik belirsizlikler, inşaat maliyetlerindeki artışlar ve yüksek faiz oranları, emlak piyasasını derinden etkiliyor.
Son dönemde Türkiye genelinde ekonomik belirsizlikler, inşaat maliyetlerindeki artışlar ve yüksek faiz oranları, emlak piyasasını derinden etkiliyor.
Ahmedi Hani Mahallesi Suat Sokakta faaliyet gösteren emlakçı MS Emlak Sahibi Nuri Yıldız, Karaköse Haber'e piyasada yaşanan sorunları ve emlak sektöründeki dinamikleri değerlendirerek, alıcı ve satıcıların karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne serdi. Yıldız, emlak piyasasında hareketlilik olduğunu ancak satışların düşük seviyelerde kaldığını belirtti. Emlak piyasasında alıcı ve satıcılar arasındaki en büyük sorunun fiyat konusundaki uyumsuzluk olarak öne çıktığını belirten Yıldız, 'Alıcılar, ekonomik belirsizlik nedeniyle düşük fiyatlı gayrimenkul arayışında; satıcılar ise artan maliyetler sebebiyle fiyatları yüksek tutuyor. Bu durum, emlak piyasasında bir tıkanıklığa yol açıyor ve birçok satışın gerçekleşmemesine neden oluyor' dedi.
Ağrı'daki emlak piyasasını etkileyen en önemli faktörlerden birinin de inşaat maliyetlerindeki ciddi artışlar olduğunu dile getiren Nuri Yıldız, 'İnşaat maliyetleri bu yıl %70 ila %80 oranında arttı. Bu durum, piyasadaki fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Ancak müteahhitler, satılmayan daireleri ellerinde tutamadıkları için zorunlu olarak daha düşük fiyatlara vermek zorunda kalıyorlar. Bu da hem sektörü zorluyor hem de alıcılar için bazı fırsatlar doğuruyor' ifadelerini kullandı.
Emlak piyasasında bir diğer dikkat çekici konunun ise kira fiyatları olduğunu belirten Yıldız, özellikle dışarıdan gelen memurlar ve düğün sezonunun etkisiyle dairelere olan talebin arttığını ve kira fiyatlarında da yükseliş yaşandığını kaydetti. Yıldız, 'Son dönemde dışarıdan Ağrı'ya gelen memurlar ve sürekli gerçekleşen düğünler nedeniyle kiralık dairelere olan talep oldukça arttı. Ev sahipleri ise kiraları 7 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen yüksek rakamlara çıkardı. Bu durum, yerli kiracılar için büyük bir sorun haline geldi. Yabancılar dahi bu fiyatlara kiralama yaparken, yerli halk için durum daha da zorlaşıyor. Batıda yıllardır doğu ve güneydoğudan gelenlere daire verilmezken, şimdi kendi bölgemizde dahi vatandaşımıza daire bulmak zorlaştı' diye konuştu.
Ağrı'da ticari gayrimenkul piyasasının da emlak sektöründeki genel durgunluktan nasibini aldığını söyleyen Yıldız, 'Ticari gayrimenkul piyasasında da hareketlilik yok. Ticaretin canlanmadığı bir bölgede, iş yerlerinin satılması veya kiralanması zorlaşıyor. Çarşı merkezinde dahi kepenkler kapalı olduğunda, iş yerlerinin kiraya verilmesi oldukça güçleşiyor. Bu durum, ticari gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiliyor' şeklinde konuştu.