Dünya Meteoroloji Örgütüne göre 2024, kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024'ün sanayi öncesi döneme kıyasla yüzey sıcaklığının yaklaşık 1,55 derece arttığı ve kayıtlara geçen en sıcak yıl olarak doğrulandığını açıkladı. Bu bilgi, 6 uluslararası kuruluşun verileri temel alınarak hazırlanan raporda yer aldı.

WMO'nun yayımladığı raporda, 1850-1900 dönemini kapsayan sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde sıcaklık görülen ilk takvim yılının 2024 olduğu belirtildi. 2015-2024 dönemi, kayıtlara geçen 'en sıcak 10 yıl' olarak dikkat çekerken, olağanüstü kara ve deniz yüzey sıcaklıkları ile okyanus ısısındaki artışların da bu yıl zirveye ulaştığı vurgulandı.

Paris Anlaşması Tehlike Altında

Raporda, Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama hedefinin devam ettiği, ancak bu hedefin ciddi risk altında olduğu ifade edildi. WMO, sera gazları, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzulların çekilmesi gibi iklim değişikliği göstergelerine dair daha detaylı verileri Mart 2025'te yayımlanacak 'Küresel İklim Durumu 2024' raporunda sunacak.

BM Genel Sekreteri Guterres: Hemen Harekete Geçilmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun küresel ısınmanın somut ve inkr edilemez bir gerçek olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtti. Guterres, '2024'te yaşanan kavurucu sıcaklıklar, 2025'te çığır açan iklim eylemlerini zorunlu kılıyor. Liderler, iklim felaketini önlemek için hemen harekete geçmeli,' dedi.

WMO Genel Sekreteri Saulo: Tarihi İklim Değişiklikleri Yaşıyoruz

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, 2024'ün yalnızca bir rekor yılı olmadığını, son 10 yıl boyunca süregelen aşırı hava olaylarının, yükselen deniz seviyelerinin ve eriyen buzulların iklim değişikliğinin ciddiyetini ortaya koyduğunu ifade etti. Saulo, 'Küresel ısınmanın her bir derecelik artışı, hayatlarımız, ekonomilerimiz ve gezegenimiz üzerindeki etkileri daha da artırıyor,' uyarısında bulundu.

Isınma Tehlikesi Artıyor

Uzmanlara göre, sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 dereceyi aşması, Paris Anlaşması'nın uzun vadeli hedeflerine ulaşılamadığı anlamına gelmiyor. Ancak her derecelik artış, küresel yaşam üzerinde daha ciddi sonuçlar doğuruyor. 2024'te yaşanan bu rekor sıcaklıkların, iklim eylemlerinin aciliyetini bir kez daha ortaya koyduğu vurgulanıyor.

AA

Bakmadan Geçme