Erkekler evlilikten daha çok korkuyor
Aile Danışmanı ve Psikolog Selver Yazıcı, evlilikle ilişkili bir kaygı bozukluğu olan gametofobinin, bireylerin sosyo-kültürel durumlarının evlilik yoluyla tamamen değişeceği düşüncesinden kaynaklandığını belirtti.
Gametofobi, Yunanca 'gamos' (evlilik) ve 'fobi' (korku) kelimelerinden türetilen, evlilik korkusunu tanımlayan bir psikolojik terimdir. Yazıcı, 'Gametofobi, kişinin hem duygusal hem de fiziksel olarak sosyal yaşamını ve ilişkilerini etkileyen bir rahatsızlıktır. Özellikle evliliğe doğru ilerleyen ilişkilerden kaçınma davranışıyla kendini gösterir. Bu korkunun temelinde genellikle geçmişte yaşanan aldatılma, boşanma, terk edilme gibi olumsuz deneyimler yatar' dedi.
Sosyal ve Maddi Kaygılar Önemli Bir Etken
Gametofobinin bireylerin sosyal çevrelerinin, ekonomik durumlarının ve yaşam tarzlarının değişeceği düşüncesinden kaynaklandığını belirten Yazıcı, 'Kişi, evlilikle birlikte sosyal çevresinde ve etkinliklerinde ciddi bir değişim olacağını düşünebilir. Maddi sorumluluklar ve ekonomik kaygılar da bu durumu tetikleyebilir' ifadelerini kullandı.
'Erkeklerde Daha Sık Görülüyor'
Yazıcı, gametofobinin hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebildiğini ancak erkeklerde daha yaygın olduğunu vurguladı:
'Toplumsal ve kültürel normlar erkeklere daha fazla maddi ve sosyal sorumluluk yüklüyor. Erkekler, evlendiklerinde sosyal hayatlarının tamamen değişeceğini ve ekonomik yükün büyük kısmını üstlenmek zorunda kalacaklarını düşündükleri için bu korkuyu daha yoğun yaşayabiliyorlar.'
Psikolog Yazıcı, gametofobinin genellikle ilaç tedavisi gerektirmediğini belirterek, 'Çoğunlukla bilişsel davranışçı terapi (CBT) uyguluyoruz. Bu terapide, kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimlere ve ailevi durumlarına odaklanıyoruz. Anne-baba ilişkileri, özellikle boşanmış ya da sürekli kavga eden ebeveynlerle büyüyen bireylerde gametofobiye daha sık rastlanıyor. Terapi sürecinde kişinin bu problemlerle yüzleşmesini ve çözüm yollarını kendisinin bulmasını sağlıyoruz' dedi.
Yazıcı, nadir durumlarda (%5) psikiyatrik destek ve ilaç tedavisi gerekebileceğini de ekledi: 'Eğer birey, terapiyle bu korkuyu aşamıyorsa, bir psikiyatri uzmanına başvurarak ilaç tedavisine başlayabilir. Ancak bu durum gametofobide genellikle ihtiyaç duyulan bir yöntem değildir.'