Eski Van Şehri görkemli geçmişine kavuşuyor
Van Kalesi'nin güneyinde yer alan ve Selçuklu ile Osmanlı dönemlerine ait 12 mimari yapının bulunduğu Eski Van Şehri, başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla tarihi ihtişamına yeniden kavuşuyor.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen 'Geleceğe Miras' projesi çerçevesinde gelecek nesillere taşınıyor.
MÖ 3000'lerden 20. yüzyıla kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Eski Van Şehri, yaklaşık 450 bin metrekarelik bir alanda bulunuyor. Urartu, İskit, Med, Pers, Roma ve Sasani medeniyetlerinden sonra 7. yüzyılda İslam hkimiyetine geçen şehir, 1069 yılında Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından fethedildi. Daha sonra Osmanlı yönetimine giren bu kadim yerleşim, 1. Dünya Savaşı ve Ermeni ayaklanmaları nedeniyle büyük ölçüde tahrip oldu.
Bölgedeki önemli yapılar arasında Ulu Cami (12. yüzyıl), Kızıl Minareli Cami (13-14. yüzyıl), Hüsrev Paşa Külliyesi, Kaya Çelebi Camii (17. yüzyıl) ve Surp Stephanos Kilisesi bulunuyor.
Yeniden Canlandırılan Tarihi Dokular
2024 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla bölgedeki 12 mimari yapı kalıntısı tespit edildi. Kazı alanının başkanlığını yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Baş Terzioğlu, '19. yüzyılın sonlarında yaşanan savaş ve ayaklanmaların ardından şehir terk edildi ve mimari doku büyük ölçüde zarar gördü. Çalışmalarımızla bu yapıları geleceğe taşımayı hedefliyoruz' dedi.
Restorasyonu yapılan yapılar arasında, Mimar Sinan'ın eseri olan Hüsrev Paşa Külliyesi de yer alıyor. Cami, türbe, medrese ve imaretten oluşan bu külliyenin hanı ve hamamı da önümüzdeki yıllarda yeniden ayağa kaldırılacak. Ayrıca, Kızıl Minareli Cami, Kaya Çelebi Cami ve yarı yıkık haldeki Çifte Hamam, restorasyon programının bir parçası olarak kente kazandırılacak.
Tarihi Alan Turizme Açılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı projeyle Eski Van Şehri'nin, ziyaretçilere yönelik bir ören yeri olarak düzenlenmesi hedefleniyor. Prof. Dr. Terzioğlu, projenin detaylarını şöyle aktardı:
Kazılarla ortaya çıkarılan yapılar, sesli, görsel ve yazılı bilgilendirme sistemleriyle ziyaretçilere tanıtılacak.
Seyir alanları oluşturularak bölgenin panoramik olarak keşfedilmesi sağlanacak.
Restorasyonla ayağa kaldırılan yapılar, yürüyüş yollarıyla birbirine bağlanacak.