Ev hanımları ve sporcular omuz sıkışması rahatsızlığından daha fazla etkileniyor

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Murat Baloğlu, omuz ağrılarının en yaygın nedenlerinden birinin omuz sıkışması sendromu olduğunu belirtti.

Basit Hareketler Bile Ağrıya Neden Olabiliyor

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Murat Baloğlu, omuz sıkışması sendromunun bel ağrısından sonra en sık görülen kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından biri olduğunu belirtti. Baloğlu:

'Omuz sıkışmasında genellikle kadınlar giyinirken ya da mutfak rafına uzanırken, erkekler ise arka ceplerinden cüzdanlarını alırken veya kollarını yukarı kaldırırken ağrı hisseder. Omuz sıkışması, en basit hareketlerde bile ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olarak kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkiler. Kolu baş üstüne kaldırma veya arkaya doğru götürmede sıkıntı yaşandığında doktora başvurulmalıdır. Bu, ağrıların ilerlemesini engelleyerek daha zor tedavi süreçlerinin önüne geçer' dedi.

Omuz Hareketlerini Kısıtlıyor

Omuz sıkışmasının neden olduğu hareket kısıtlılığı hakkında bilgi veren Baloğlu, 'Omuz sıkışması, omuz içindeki bir tendonun şişip dokuya veya kemiğe sürtünmesi sonucu kol kaldırıldığında ağrıya yol açmasıdır' diyerek sözlerine şöyle devam etti:

'Bu durum zorlanma, yaralanma veya yıpranma nedeniyle oluşabilir ve genellikle birkaç hafta veya ay içinde iyileşir. Ancak omuz sıkışması olan kişiler, omuzlarının üzerine yatarken, kollarını baş üstüne kaldırırken ya da arkaya atarken ağrı hissederler. Ağrı arttıkça omzun hareket kabiliyeti kısıtlanır ve kişi, bölgeyi oynatmaktan kaçınır. Bu da günlük yaşamı ciddi anlamda zorlaştırır.'

Ev Hanımları ve Sporcular Risk Altında

Baloğlu, omuz sıkışmasının en çok ev hanımları ve belirli sporlarla ilgilenen kişilerde görüldüğüne dikkat çekerek, 'Omuz hareket ederken belirli bir açıklığa ihtiyaç duyar. Omuz eklemi, kol kemiği ve kürek kemiğinin yanı sıra omuzun çatısına uzanan akromion adı verilen bir kemikten oluşur. Bu kemik altında, omzun hareketi sırasında tendonların kayması için bir boşluk bulunur. Ancak bu boşluk daraldığında tendon sıkışır ve ödem oluşur' dedi.

Omuz sıkışmasının özellikle ev işi yapan kadınlar, cirit, gülle gibi fırlatma sporlarıyla uğraşan sporcular, boya ve tamirat işleriyle ilgilenenler ile sürekli elleri yukarıda çalışmak zorunda kalan meslek gruplarında daha sık görüldüğünü vurgulayan Baloğlu, 'Yüzme, voleybol, tenis ve beyzbol gibi sporlar da omuz sıkışmasına yol açabilir. Ayrıca yaşlanmaya bağlı olarak gelişen kemik çıkıntıları da bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir' diye konuştu.

Erken Dönemde Ameliyatsız Tedavi Mümkün

Tedavi süreci hakkında bilgi veren Baloğlu, 'Omuz ağrısı şikayetleri geçmediğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır' diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti:

'Ödem veya ağrıyı baskılayıcı ilaç tedavisi, fizyoterapi uygulamaları ve omzun hareket açıklığını korumaya yönelik egzersizler planlanabilir. Ayrıca belirli enjeksiyonlarla da rahatlama sağlanabilir. Ancak hastalar genellikle ağrıları hafifken doktora gitmeyi ihmal edip, ağrılar uykudan uyandıracak kadar şiddetlendiğinde başvuruyor. Bu noktaya gelindiğinde ise omuzda ciddi bir daralma meydana geliyor ve ilaç ya da fizik tedavi yeterli olmayabiliyor. İleri seviyede olan vakalarda artroskopik cerrahi yöntemiyle dokular temizleniyor, kas yırtıkları onarılıyor ve kemik çıkıntıları tıraşlanarak omuzun hareket açıklığı artırılıyor.'

Bakmadan Geçme