Hazine ve Maliye Bakanlığı dijital uygulamalara hız kazandırıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla dijitalleşme hedeflerini daha da ileriye taşıyacak yeni düzenlemelerle hem mükelleflerin iş süreçlerini kolaylaştırmayı hem de maliyet tasarrufu sağlamayı hedefliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla dijitalleşme hedeflerini daha da ileriye taşıyacak yeni düzenlemelerle hem mükelleflerin iş süreçlerini kolaylaştırmayı hem de maliyet tasarrufu sağlamayı hedefliyor. Yaklaşık 720 bin mükellefin defterleri elektronik ortamda işleniyor.
e-Defter ve e-Fatura Kullanımı Yaygınlaşıyor
1 Ocak 2025 itibarıyla, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına geçmesi zorunlu hale gelecek.
Bu kapsamda yaklaşık 1 milyon yeni mükellefin sisteme dahil olması bekleniyor.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine dahil olmayan mükellefler, vergiler dahil 3 bin TL üzerindeki faturalarını 1 Ocak 2026'dan itibaren elektronik ortamda düzenleyecek.
Bu düzenlemeler sayesinde kağıt, yazıcı ve noter masrafları gibi maliyetlerden tasarruf edilmesi öngörülüyor.
Yurt Dışına Çıkışta Basılı Harç Pulu Dönemi Sona Eriyor
1 Ocak 2025'ten itibaren, yurt dışına çıkış harçlarının fiziki pullarla ödenmesi uygulaması sona erecek.
Harç ödemeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Dijital Vergi Dairesi, mobil uygulamaları ve yetkili bankaların internet ve mobil bankacılığı üzerinden yapılabilecek.
Vergi Güvenliği ve Kayıt Dışılığı Azaltma Adımları
Yeni bir vergi güvenlik müessesi oluşturularak mükelleflerin günlük hasılatları, bir yıl içinde en az 12 defa yapılacak yoklamalarla tespit edilecek.
Beyan edilen hasılatlarla yoklama sonuçları kıyaslanacak; yüzde 20'den fazla fark tespit edilen mükellefler izaha davet edilecek.
Mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler üzerinden belirli sektör ve faaliyetlerde vergi tevkifatı uygulanacak. Cumhurbaşkanı, bu tevkifat oranlarını sektörlere ve faaliyet alanlarına göre belirleyebilecek.
Yönetim Kurulu Üyelerine Ücret Düzenlemesi
2025 yılında, yönetim, denetim, tasfiye, komisyon ve danışma kurulu üyeleri, görevlerinden yalnızca biri için ücret alabilecek.
Ödemeler, memur aylık katsayısına göre hesaplanacak ve belirlenen üst sınırı aşamayacak.
Düzenleme, kamunun pay sahibi olduğu veya sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait kurum ve kuruluşları da kapsayacak.
Dijitalleşme ile Tasarruf ve Kolaylık Hedefleniyor
Yeni düzenlemelerle:
Dijital ortamın yaygınlaştırılması,
İş süreçlerinin hızlandırılması,
Maliyetlerin düşürülmesi,
Vergi güvenliğinin artırılması ve kayıt dışılığın azaltılması amaçlanıyor.