İhmal edilen behçet hastalığı görme kaybına yol açabilir

Türk Oftalmoloji Derneği Uvea-Behçet Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Yalçındağ, Behçet hastalığının tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına neden olabileceğini belirtti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Yalçındağ, bu sistemik hastalığın özellikle erkeklerde daha sık ve şiddetli seyrettiğine dikkat çekti.

Behçet hastalığının genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçındağ, hastalığın Türkiye'de oldukça yaygın olduğunu belirtti. Türkiye'de Behçet hastalığının görülme oranının 10 binde 42 olduğunu söyleyen Yalçındağ, 'Hastalığın göz tutulumları, tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına neden olabilir' dedi.

Behçet hastalığında göz tutulumunun en sık rastlanan belirtileri arasında gözde kızarıklık, ağrı, görme bulanıklığı ve uçuşmalar olduğunu belirten Yalçındağ, 'Hastalığın gözün arka kısmını etkilediği durumlarda yalnızca görme azlığı şikayeti ile de karşılaşılabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir' diye konuştu.

Tedavi ve Erken Müdahalenin Önemi

Tedaviye geç başlanması ya da hastaların tedavi planını ihmal etmesi durumunda ciddi komplikasyonların ortaya çıkabileceğini belirten Yalçındağ, 'Katarakt, göz tansiyonu, görme noktasında ödem ve sinir problemleri gibi komplikasyonlar zamanla görme kaybına neden olabilir. Tedavi edilmeyen Behçet üveiti, kalıcı körlükle sonuçlanabilir' dedi.

Genç Yaş Grubunda Daha Yaygın

Behçet hastalığının en sık 20-40 yaş aralığında görüldüğünü ve bu nedenle genç bireyler için ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Yalçındağ, göz tutulumunun genellikle teşhisten sonraki 2-4 yıl içinde ortaya çıktığını, ancak bazı durumlarda Behçet hastalığının göz bulgularıyla teşhis edilebildiğini belirtti.

Tedavi yöntemlerinin hastalığın şiddetine ve tutulumun yerine göre değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçındağ, şu bilgileri paylaştı:
'Behçet hastalığında göz tedavisi için damlalardan sistemik ilaçlara, iğne ve damar yoluyla uygulanan ilaçlardan göz içi veya çevresine yapılan enjeksiyonlara kadar farklı yöntemler kullanıyoruz. Tedavide en önemli unsur, hastaların düzenli takibini sağlamaktır.'

Prof. Dr. Nilüfer Yalçındağ, Behçet hastalığı olan bireylerin tedavi süreçlerini aksatmaması gerektiğini vurgulayarak, hastalığın erken teşhisi ve doğru tedavi planı ile ciddi komplikasyonların önlenebileceğini belirtti.

AA

Bakmadan Geçme