İş dünyası büyümeyi nasıl değerlendirdi?

İş dünyasının temsilcileri, yılın ikinci çeyreğine ait büyüme verilerini değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi, zincirlenmiş hacim endeksiyle geçen yılın aynı dönemine göre %2,5 oranında büyüme kaydetti. Cari fiyatlarla GSYH, aynı dönemde %78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon liraya ulaştı. Bu değer, dolar bazında 308 milyar 158 milyon dolar olarak kaydedildi. Türkiye ekonomisi, 2020'nin ikinci çeyreğinden bu yana aralıksız olarak 16 çeyrektir büyüme gösteriyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı değerlendirmede, net ihracatın büyümeye 1,3 puanla olumlu katkı sağlamasının sevindirici olduğunu belirtti. Avdagiç, ihracata dayalı büyüme trendinin sürdürülebilmesi için kur ve enflasyon arasındaki dengenin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, KOBİ'lerin TL kredilerine erişim kısıtlarının gevşetilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, %2,5'lik büyümenin, enflasyonla mücadele ve ekonomik sıkılaşma adımları çerçevesinde bir nebze beklentilerin altında kaldığını belirtti. Olpak, sanayi sektörünün daralması ve diğer sektörlerin katkısının azalmasının iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sanayi üretimini ve yatırımları artıracak adımların atılmasının önemine dikkat çekti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin küresel ekonomi içinde olumlu yönde ayrıştığını ve G20 ülkeleri arasında 5. sırada yer aldığını belirtti. Asmalı, iç talebin katkısının azalması ve sanayi sektöründe gözlenen %1,8'lik küçülmenin büyümenin sürdürülebilirliği açısından olumsuz sinyaller verdiğini söyledi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerlediklerini belirtti. Aydın, sanayi sektöründeki %1,8'lik azalmanın finansman açısından desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yüksek kredi maliyetleri nedeniyle sanayi üretiminin zayıfladığını ve iç talebin sınırlı bir katkı sağladığını belirtti. Kopuz, tarım sektörünün %3,7 büyüdüğünü, ancak iklimsel sınamaların tarımsal üretime olumsuz etkilerinin olabileceğini kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün deprem bölgesinin yeniden imarı çalışmalarıyla %6,5 oranında büyüdüğünü ve Türkiye ekonomisinin genel büyüme performansını aştığını belirtti. Eren, kamu projelerinde tasfiye hakkının verilmesinin sektörün sürdürülebilirliği için önemli olduğunu vurguladı.

AA

Bakmadan Geçme