İshak Paşa Sarayı'nın Hizmetli Odaları ve Ambarlarının Tarihi
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin en önemli tarihi yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı'nın güneybatı köşesinde yer alan hizmetli odaları ve ambarlar, günümüzde de ziyaretçilerin merak ettiği önemli bölümler olarak yerini koruyor.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin en önemli tarihi yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı'nın güneybatı köşesinde yer alan hizmetli odaları ve ambarlar, günümüzde de ziyaretçilerin merak ettiği önemli bölümler olarak yerini koruyor.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçi Özgür Aslan, İshak Paşa Sarayı'nda avlunun kitlesel olarak ikinci yapı grubunu oluşturan hizmetli odalarına ve ambarlara, birinci avlunun güneybatı köşesindeki ahırlardan bir kapı ile ulaşıldığını söyledi. Aslan, 'Bu alan, sarayın platform duvarlarının güneye doğru genişletilmesiyle çarpık bir plan oluşturmuş ve meknların farklı boyut ve konumda yer almasına neden olmuştur. Bu düzensiz yapı, dönemin mimari anlayışına dair önemli ipuçları taşır' dedi.
Hizmetli odalarının üzerine inşa edildiği bodrum katının uzun dikdörtgen planlı birçok odadan oluştuğunu vurgulayan Aslan, 'Bura zahire ambarı ya da depo olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Güneye bakan küçük mazgal pencerelerle dışarıya açılan bu ambarların üst örtüleri yıkılmıştır. Ancak kalan izler, bodrum katının işlevine dair bilgiler sunar. İki katlı olarak inşa edilen hizmetli odalarının ilk katından itibaren yıkıldığı gözlemlenmektedir. Bu odaların her birinde güney cepheye bakan ikişer pencere ve ortada bir ocak bulunur. Bu ocaklar, odaların ısınması ve yemek pişirilmesi için kullanılmıştır. Hizmetli odalarının konumları, harem bölümüne kadar devam etmekte olup, bu yapı grubunun sarayın özel yaşam alanlarına yakın oluşu dikkat çekicidir' diye konuştu.
İshak Paşa Sarayı'nın hizmetli odaları ve ambarlarının sarayın en çok tahrip olmuş bölümlerinden biri olduğunu dile getiren Özgür Aslan, 'Buna rağmen, saray yaşamına ve dönemin günlük işleyişine dair önemli bilgiler sunar. Bu bölümün restorasyon çalışmaları ile korunması, hem yapının tarihi değerini hem de kültürel mirasını daha da görünür hale getirecektir. Bu tarihi yapı, İshak Paşa Sarayı'nın sosyal ve işlevsel düzenine ışık tutmaya devam eden, bölgedeki mimari mirasın önemli bir parçasıdır' şeklinde konuştu.