Muş, çay tüketiminde Türkiye'nin zirvesinde

ÇAYKUR'un açıkladığı verilere göre, Türkiye'de çay tüketiminde en önde gelen şehirlerden biri olan Muş, yıllık 70 ton kuru çay tüketimiyle dikkat çekiyor. Türkiye genelinde çayın en çok tüketildiği üçüncü şehir olan Muş, çay alışkanlığıyla adeta bir rekora imza atıyor.

Karadeniz Bölgesi çayın ana vatanı olarak bilinse de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki yüksek tüketim oranları gözlerden kaçmıyor. Gaziantep ve Şanlıurfa'nın ardından çay tüketiminde üçüncü sırada yer alan Muş'ta, çay hem soğuk havaların vazgeçilmez ısınma yöntemi hem de günlük hayatın her anında tercih edilen bir içecek olarak öne çıkıyor. Kahvaltılardan akşam sohbetlerine kadar çayın eksik olmadığı şehirde, çay tüketimi toplumsal bir alışkanlık haline gelmiş durumda.

Muş'ta çay ocağı işletmeciliği yapan Yılmaz Alak, bu tüketim alışkanlığını şöyle anlatıyor:
'ÇAYKUR'un araştırmasına göre Muş, Türkiye'de en fazla çay içilen üçüncü şehir olmuş. Bu sonucu zaten işletmemde günlük gözlemliyorum. Bölgemiz kışları oldukça soğuk olduğu için insanlar hem ısınmak hem de sohbetlerini renklendirmek için çayı tercih ediyor. Yaz aylarında ise çay susuzluk gidermek için vazgeçilmez bir içecek. Ayrıca bölgemizin mutfak kültürü de bu durumu etkiliyor. Yemeklerimiz genelde ağır ve et ağırlıklı olduğu için yemek sonrası çay tüketimi neredeyse bir ritüel.'

Alak, çayın sadece günlük yaşamın değil, aynı zamanda misafirperverliğin de bir parçası olduğunu belirterek, 'Misafirlerimizi ağırlarken çay ikramı olmazsa olmazımızdır. İşletmemde bazı günler 50 demlik çay demlediğim oluyor. Bazı müşterilerimiz kaliteli çay bulduklarında üst üste 40-50 bardak çay içebiliyor. Muş'ta yaptığımız bir sayımda 200'den fazla çay ocağının olduğunu tespit ettik' diye konuştu.

Bakmadan Geçme