Nörolojide yapay zeka devrimi

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yapay zekanın nörolojik hastalıkların tanı, tedavi ve hastalık seyrinin belirlenmesinde önemli bir araç olarak kullanılacağını belirtti. Terzi, yapay zekanın doktorlara destek sağlayacak şekilde geliştirildiğini vurguladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, Antalya'da bir sağlık kongresi sırasında yaptığı açıklamada, yapay zeka teknolojisinin nöroloji alanında kullanımına ilişkin bilgi verdi. Terzi, 'Yapay zeka, Parkinson, MS, Alzheimer gibi birçok nörolojik hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini iyileştirmek için büyük bir potansiyele sahip. Doğru tanı ve erken tedaviye katkı sağlamak amacıyla mühendislerle ortak çalışmalar yürütüyoruz' dedi.

Yapay zeka geliştirme süreçlerinde MR bulguları, hastaların ses analizleri, yürüme ve konuşma videoları gibi verilerin kullanıldığını belirten Terzi, bu verilerle yazılımlar ve tasarımlar geliştirdiklerini söyledi.

'Son karar verici doktor olacak'
Yapay zekanın doktorların yerine geçmeyeceğini vurgulayan Terzi, 'Yapay zekayı, doktorlara ve sağlık çalışanlarına yardımcı olacak şekilde tasarlıyoruz. Tanı ve tedavi kararlarını yine doktorlar verecek. Yapay zeka, sadece destekleyici bir araç olacak' ifadelerini kullandı.

Terzi, yapay zekanın yanlış eğitildiği takdirde yanlış sonuçlara yol açabileceğini de belirterek, bu teknolojiyi doğru şekilde geliştirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyledi. 'Yapay zeka, iyi eğitilmediğinde amacından sapabilir. Bu nedenle doğru yöntemlerle geliştirilmesi kritik öneme sahip' diye ekledi.

Türk Nöroloji Derneği'nin, yapay zeka alanında araştırma yapmak isteyen nörologlar ve mühendisleri bir araya getirmeye devam edeceğini belirten Terzi, yapay zekanın nöroloji bilimine entegre edilmesi için ulusal ve uluslararası iş birliklerinin artırılacağını ifade etti.

AA

Bakmadan Geçme