Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'u HPV enfeksiyonuna bağlı
Dünyada her yıl 660 bin kadında görülen ve 340 bin kadının hayatını kaybetmesine neden olan serviks (rahim ağzı) kanseri, özellikle gelişmemiş ülkelerde ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İrem Alyazıcı Küçükyıldız, düzenli tarama ve HPV aşısının, bu kanser türünün büyük ölçüde önlenmesini sağladığını belirtti.
HPV, Serviks Kanserinin Temel Nedeni
Vakaların yüzde 99'unda Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonunun tespit edildiğini söyleyen Doç. Dr. Küçükyıldız, 'HPV, kansere dönüşebilecek prekanseröz lezyonların oluşumunda büyük rol oynar. Türkiye'de serviks kanseri genellikle 35-59 ve 60-64 yaş gruplarında daha sık görülmektedir' dedi.
Risk Faktörleri Nelerdir?
HPV'nin cinsel temas yoluyla bulaştığını ifade eden Küçükyıldız, şu risk faktörlerine dikkat çekti:
- Sigara kullanımı
- Bağışıklık sistemi zayıflığı
- Uzun süreli hormonal doğum kontrol haplarının kullanımı
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2020 yılında başlattığı Servikal Kanser Eliminasyon Programı, HPV aşısının yaygınlaştırılmasını ve etkili tarama programlarının uygulanmasını hedefliyor. Küçükyıldız, bu programın serviks kanserini önlenebilir bir hastalık olarak sınıflandırdığını vurguladı.
Türkiye'de 30-65 yaş arasındaki kadınlara yönelik 5 yılda bir ücretsiz HPV testi yapılmaktadır. Ancak HPV aşısı henüz ulusal aşı takvimine dahil edilmedi. Küçükyıldız, özellikle 11-15 yaş arası kız çocuklarına 2 doz, 15 yaşından büyük bireylere ise 3 doz HPV aşısı yapılmasının önemine dikkat çekti.
Düzenli tarama programlarının serviks kanseri vakalarını ve ölümlerini büyük ölçüde azalttığını ifade eden Küçükyıldız, 'Tarama programları, kanserin gelişmesini engelleyecek öncü lezyonları erken tespit etmeyi amaçlar. Bu şekilde kansere dönüşmeden tedavi edilebilir. Serviks kanseri gelişmiş ülkelerde önemli bir sorun olmaktan çıkmıştır, ancak gelişmekte olan ülkelerde hl en sık görülen jinekolojik kanserdir' dedi.