Rekabet Kurulu'ndan BİM'e dev ceza

Rekabet Kurulu, yerinde incelemenin engellendiği ve zorlaştırıldığı gerekçesiyle BİM'e yaklaşık 1,3 milyar lira idari para cezası verdi.

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, yerinde inceleme yetkisinin, rekabet ihlallerinin tespit edilmesinde en önemli araçlardan biri olduğu vurgulandı. Bu yetkinin etkili ve verimli kullanılmasının, sağlıklı bir piyasa rekabetinin sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğu belirtildi.

Veri Silme Tespiti Üzerine Ceza Kararı

Açıklamada, yerinde incelemenin engellenmesi veya zorlaştırılması durumunda, ilgili şirkete cirosunun binde beşi oranında idari para cezası uygulandığı hatırlatıldı. Rekabet Kurumu'nun en son teknolojiye sahip cihazlarla gerçekleştirdiği incelemelerin yalnızca işle ilgili verileri kapsadığı, kişisel ve özel verilere hiçbir şekilde dokunulmadığı ifade edildi.

Ayrıca, kurum uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelerde, 14 Ocak'ta BİM'in genel merkezinde gerçekleştirilen yerinde inceleme sırasında bir şirket yöneticisinin veri silme eyleminde bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi. Bu durumun yerinde incelemeyi engellediği ve zorlaştırdığı gerekçesiyle, 6 Şubat'ta alınan kararla BİM'e 1,3 milyar lira idari para cezası kesildiği bildirildi.

Yetkililer, ileride benzer durumlarla karşılaşılmaması için, şirket çalışanlarının yerinde inceleme başladığı andan itibaren iş amaçlı kullandıkları cihazlardan herhangi bir veriyi silmemeleri gerektiğini hatırlattı. Rekabet Kurumu, bu tür ihlallerin yüksek teknolojiyle kolayca tespit edilebildiğini ve yasalar gereği ağır yaptırımlara tabi tutulduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme