Sigara şirketi, sigaradan ölen kişinin ailesine 500 bin lira tazminat ödeyecek

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, uluslararası bir sigara şirketinin ürettiği ürün nedeniyle kronik akciğer hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden bir kişinin kızına 500 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Dava, Adnan Yılmazel'in 2017 yılında 'KOAH' (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine başladı. Yılmazel'in kızı ve aynı zamanda avukatı Senem Ülküm Yılmazel, babasının 50 yıldan fazla süreyle aynı markanın sigarasını kullandığını ve bu ürünün içeriğindeki bağımlılık yapan maddeler nedeniyle sağlığını kaybettiğini belirterek, ilgili sigara şirketine karşı 1 milyon lira manevi tazminat davası açtı.

Ankara 11. Tüketici Mahkemesi, davacıya 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Ancak, her iki tarafın da itirazı üzerine dava, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesine taşındı.

Mahkeme kararında, sigara içeriğindeki nikotin ve diğer kimyasalların bağımlılık yapıcı etkilerine dikkat çekildi. Uzun süreli kullanım sonucunda Yılmazel'in sigaraya bağımlı hale geldiği ve bunun sağlığını ciddi şekilde etkilediği tespit edildi.

Kararda, üreticinin ürünlerinde yer alan bağımlılık yapıcı kimyasallar ve bu maddelerin sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olduğuna, buna rağmen üretim ve satış faaliyetlerine devam ettiğine vurgu yapıldı. Şirketin, ürünlerine bağımlılık artırıcı kimyasallar ekleyerek bu ürünleri cazip hale getirdiği belirtildi.

'Yaşam Hakkı Koruma Altındadır'

Mahkeme, nikotinin bireyleri zararlı davranışlarını devam ettirmeye zorlayan güçlü bir bağımlılık yapıcı madde olduğuna dikkat çekerek, davacının babasının bağımsız bir iradeyle sigarayı bırakmasının zorluğuna vurgu yaptı. Ürünün 'ayıplı' olarak kabul edilebileceği, üreticinin bu durumdan sorumlu olduğu belirtildi.

Kararda, yaşam hakkının Anayasa ve uluslararası mevzuat ile koruma altına alındığı ifade edilerek şu değerlendirme yapıldı:
'Üreticinin, ölüme yol açacak kadar tehlikeli bir ürünü bilerek üretmesi ve satması, yaşam hakkına doğrudan bir müdahaledir. Bu bağlamda davalının kusurlu olduğu açıktır.'

Tazminat Tutarı Artırıldı

Mahkeme, ilk derece mahkemesince belirlenen 10 bin liralık tazminatın düşük olduğuna hükmederek bu tutarı 500 bin liraya çıkardı. Kararda, sigara şirketinin, zararlı ürünlerinin toplum üzerindeki etkilerinden dolayı sorumluluk alması gerektiği ifade edildi.

AA

Bakmadan Geçme