Sosyal Medya Kullanımı 'Beyin Çürümesi'ne Neden Oluyor

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın amacı dışında ve aşırı kullanımı sonucu gelişen 'beyin çürümesi' kavramına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın amacı dışında ve aşırı kullanımı sonucu gelişen 'beyin çürümesi' kavramına dikkat çekti. Bu terim, 2023'te Oxford Sözlüğü tarafından yılın kelimesi seçilmişti. Prof. Dr. Hastürk, 'Beyin çürümesi, sosyal medyanın kronik kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların bozulması, hafıza problemleri ve sosyal ilişkilerde gerileme ile tanımlanabilir. Bu bir tıbbi tanı değil, ancak sosyal medya kullanımının etkilerini açıklayan önemli bir kavramdır' dedi.

Prof. Dr. Hastürk, sosyal medya bağımlılığına işaret eden belirtileri sıralayarak, 'Sürekli telefonla vakit geçirmek, bildirimleri kontrol etme ihtiyacı, sosyal medya kullanımını sosyal ilişkiler ve hobilerden önde tutmak gibi davranışlar 'beyin çürümesi'nin işaretleri arasında yer alıyor. Bu durum birçok kişinin hayatında görünür hale gelmiş durumda' ifadelerini kullandı.

Kovid-19 döneminden itibaren çocuk ve ergen yaş grubunda sosyal medya bağımlılığının hızla arttığını belirten Hastürk, ABD'de yapılan araştırmaların 6-14 yaş grubundaki bağımlılığın yüzde 40'tan yüzde 70'e yükseldiğini ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Hastürk, 'Ergenlik dönemi, karakterin oturduğu kritik bir dönemdir. Sosyal medya bağımlılığı, bu yaş grubundaki çocukların sosyal ilişkilerden uzaklaşmasına ve duygusal gelişimlerinin olumsuz etkilenmesine yol açıyor' dedi.

Ergenlik çağındaki çocuklarda ekran bağımlılığının önlenmesi için ailelere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Hastürk, 'Cep telefonu kullanımına 16 yaş sınırı getirilmesi, ekran süresine limit konulması ve özellikle uyku saatlerinde internetin kapatılması gibi önlemler alınabilir. Ailelerin dengeli ekran kullanımıyla çocuklara rol model olması da büyük önem taşıyor. Hobilerin teşvik edilmesi ve cihazsız alanlar oluşturulması, sağlıklı bir yaşam için kritik önlemler arasında yer alıyor,' önerisinde bulundu.

Sosyal medya kullanımında bilinçli davranmanın önemine dikkat çeken Hastürk, bu tür önlemlerle 'beyin çürümesi'nin etkilerinin azaltılabileceğini belirtti.

AA

Bakmadan Geçme