Tedavi edilmeyen varis ciddi sağlık riskleri taşıyor
Toplumda sık görülen ve birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen varis, yalnızca estetik bir problem olarak görülse de tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Aydın, varisin günümüzde başarılı tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Varisin oluşum sürecine değinen Op. Dr. Murat Aydın, damarların içinde kanın kalbe doğru akışını sağlayan kapakçıkların bulunduğunu belirterek, 'Bu kapakçıklar zayıfladığında veya hasar gördüğünde kan damarlarda birikebilir. Bu durum, damarların genişleyerek varis haline gelmesine yol açar. Özellikle ailede varis öyküsü olan kişilerde, yaşın ilerlemesi, cinsiyet, gebelik, aşırı kilo, obezite ve hareketsizlik gibi faktörler varis riskini artırmaktadır' dedi.
Aydın, tedavi edilmeyen varislerin ilerleyerek derin venöz yetmezlik ve iyileşmeyen bacak yaralarına neden olabileceğine dikkat çekerek, 'Tedaviyle amaç, hastanın semptomlarını hafifletmek, olası komplikasyonları önlemek ve estetik görünümü iyileştirmektir' diye konuştu.
Varis Tedavisi Kişiye Özel Planlanıyor
Varis tedavisinde farklı yöntemler kullanıldığını aktaran Op. Dr. Aydın, skleroterapi adı verilen yöntemin sık tercih edildiğini belirterek şunları söyledi:
'Skleroterapi, damarın iç yüzeyinin tahriş edilerek işlevsiz hale getirilmesi esasına dayanır. Kılcal damar tedavisinde çok ince iğnelerle uygulanırken, daha geniş çaplı damarlar için köpük skleroterapi yöntemi tercih edilir. Tedavi süresi, varisin yaygınlığına göre değişiklik gösterir. Küçük alanlarda tek seansta başarılı sonuç alınabilirken, daha geniş alanlar için uzun vadeli bir tedavi gerekebilir.'
Öncelikle Venöz Yetmezlik Tedavi Edilmeli
Varis tedavisinde hastaların genellikle ameliyat süreci ve olası yan etkiler konusunda endişe taşıdığını belirten Op. Dr. Aydın, tedavi sonrasında oluşabilecek hafif yan etkilerin genellikle kısa sürede geçtiğini söyledi.
'Skleroterapi sonrası enjeksiyon bölgelerinde hafif morluklar, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar veya renk değişiklikleri görülebilir. Ancak bunlar nadiren ortaya çıkar ve genellikle kısa sürede kaybolur. Bununla birlikte, eğer hastada yüzeysel veya derin toplardamarlarda ciddi venöz yetmezlik varsa, önce bu durum tedavi edilmeli, ardından varis tedavisine geçilmelidir' dedi.
Kılcal Varislerde Lazer Yöntemi Etkili Olabiliyor
Kılcal varislerin tedavisinde öncelikli olarak iğne tedavisinin tercih edildiğini ifade eden Aydın, bazı durumlarda lazer yönteminin de etkili olabileceğini belirtti.
'İğne tedavisi uygulanamayan çok ince kılcal varislerde lazer alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. Ayrıca, iğne tedavisi sonrası oluşabilecek ince damar genişlemelerinde (matting) lazer tedavisi olumlu sonuçlar verebilir. Lazer yöntemi, uygulandıktan kısa süre sonra etkisini gösterirken, iğne tedavisiyle varisli damarların tamamen yok olması biraz daha uzun sürebilir' diye konuştu.
Uzmanlar, varis problemi yaşayan kişilerin erken teşhis ve tedavi için bir doktora başvurmasının, ilerleyen dönemde daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmesi açısından önemli olduğunu vurguluyor.