TÜBİTAK ve AFAD çığ riskine karşı işbirliği başlatıyor

TÜBİTAK ve AFAD, çığ riskine karşı yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla 'Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi'ni hayata geçiriyor. Projenin protokol imza töreni, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde düzenlendi. Törene TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve AFAD Başkanı Okay Memiş katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, projenin çığ riski taşıyan bölgelerde güvenliği artırmayı hedeflediğini belirterek, yeni nesil yapı teknolojisi ve ileri teknoloji sensör sistemlerinin bir arada kullanılacağı çevre dostu bir çalışma olduğunu vurguladı.

AFAD Başkanı Okay Memiş ise proje kapsamında geliştirilecek sensör ve bariyer sistemleriyle, çığ tehlikesine erken müdahale imkanı sunularak can ve mal kayıplarının önleneceğini ifade etti. Memiş, 'Pasif sistemlerle güneş ışınımı, kar yüksekliği ve rüzgar hızı gibi veriler ölçülerek izlenecek. Aktif sistemlerde ise çığ önleme bariyerleri kullanılacak' dedi.

Türkiye'de ilk kez çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi ve sensör sistemlerinin bir arada kullanılacağı projede, doğal afetlere karşı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler hedefleniyor. 'Doğayı doğayla koruyoruz' ilkesiyle geliştirilen proje, Türkiye'nin afet yönetimi alanındaki kararlılığını uluslararası arenada da öne çıkaracak.

Proje, çığ riski taşıyan bölgelerde yerleşim alanlarının korunmasını, afet yönetimi ve şehir planlamasında veri altyapısının güçlendirilmesini sağlayacak. Ayrıca, süreçte yetiştirilecek uzmanlarla Türkiye'nin bilgi ve yetkinlik seviyesinin artırılması hedefleniyor.

Dağ zirvelerine yerleştirilecek ölçüm istasyonları, güneş enerjisiyle çalışan çevre dostu bir altyapı sunacak. Güneş ışınımı, kar yüksekliği ve rüzgar hızı gibi kritik veriler toplanarak analiz edilecek, böylece çığ oluşumu erken aşamada tespit edilebilecek.

AA

Bakmadan Geçme