Tüketici gücü boykotu etkili kılıyor
Bursa Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak, rekabetin yoğun olduğu günümüzde, tüketicilerin boykotlarla şirketlerin mali yapısını etkileyebildiğini belirtti.
Bursa Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak, rekabetin yoğun olduğu günümüzde, tüketicilerin boykotlarla şirketlerin mali yapısını etkileyebildiğini belirtti. Özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına destek veren şirketlerin politikalarının bu süreçte tüketici tepkileriyle değişime uğradığını vurguladı.
'İşler kötüye gidiyor'
Doç. Dr. Okşak, uluslararası bir kahve zincirinin hisse başına karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düşerek 80 sente kadar gerilediğini, 2025 yılı mali verilerini açıklamayı erteleyen şirketin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. KFC'nin Malezya'da 108 şubesini kapatmak zorunda kalmasının, tüketici tepkisinin etkili bir göstergesi olduğunu ifade eden Okşak, 'İkame ürün çok fazla. Politikalarını izleyerek bile işlerin kötüye gittiğini görebiliyoruz,' dedi.
Yerel markalar güçleniyor
Boykotların, ülkelerin kendi markalarını oluşturmalarına vesile olduğunu belirten Okşak, yerel üretime olan yönelimin arttığını söyledi. Son bir yılda bulaşık deterjanı gibi yerel ürünlerin reklamlarının daha sık görülmeye başladığını vurguladı.
'Tüketici, modern bir aktivisttir'
Okşak, tüketicilerin boykotlar yoluyla yalnızca birer alıcı değil, aynı zamanda birer aktivist olduğunu belirtti. Sosyal medyanın boykot çağrılarının gücünü artırdığını söyleyerek, 'Bu meselede herkesin duruşunu koruması önemli. Sosyal medyanın etkisiyle bu duruş, hala güçlü bir şekilde sürdürülüyor,' dedi.
Şirketler zarar ediyor
Boykotların etkisi rakamlara yansıyor. Ünlü kahve zincirinin 2024'te küresel satışları yüzde 2 azalırken, McDonald's'ın net karı aynı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3 düşüşle 2,26 milyar dolara geriledi. ABD'li restoran zinciri KFC ise Malezya'da boykot nedeniyle 108 şubesini geçici olarak kapattı.
Tüketicilerin bu kararlı duruşunun, küresel şirketler üzerinde ekonomik ve politik anlamda dönüşüme yol açtığı görülüyor.