Türk Kızılay, yerli kan torbası üretimiyle dışa bağımlılığı sonlandıracak
Türk Kızılay, yıllık 3 milyon adet kan torbası üretim kapasitesine sahip olacak bir tesis kurarak, Türkiye'yi yaklaşık 800 milyon liralık kan torbası ithalatından kurtarmayı hedefliyor. 2025 yılının sonunda faaliyete geçmesi planlanan bu tesisle, ulusal tedarik güvenliği sağlanarak maliyetlerin azaltılması amaçlanıyor.
Türk Kızılay, insani yardım alanındaki öncü rolünün yanı sıra kan bağışı toplama faaliyetleriyle de hayat kurtarmaya devam ediyor. 2024 yılında 69 kan bağış merkezi ve 18 bölge kan merkezi aracılığıyla toplam 2 milyon 779 bin 311 ünite kan bağışı toplandı. Ayrıca TÜRKÖK projesi kapsamında kök hücre bağışçı sayısı 1 milyonu aşarken, geçen yıl 107 bin 214 kişi kök hücre bağışçısı olmak için başvuruda bulundu.
Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, kan tedarikinin yalnızca bir sağlık hizmeti değil, aynı zamanda milli güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Deprem gibi afet durumlarında kan tedarikinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Yılmaz, 'Kan torbası üretim tesisi projemiz bu anlamda önemli bir adım. 2025 yılının sonunda ya da 2026'nın ilk çeyreğinde, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kan torbalarının tamamını yerli üretimle karşılamaya başlayacağız,' dedi.
Yılmaz, kan torbası gibi stratejik bir alanda dışa bağımlılığın sıkıntı yarattığını ifade ederek, mevcut yerel üretimlerin kapasite açısından ihtiyacı karşılamadığını belirtti. Yeni tesisle birlikte bu bağımlılığın ortadan kalkacağını ve Türk Kızılay'ın bu alanda tamamen bağımsız hale geleceğini müjdeledi.
Türk Kızılay, sadece kan torbası üretimiyle sınırlı kalmayıp, kan tedarikini daha güvenli ve sürdürülebilir hale getirecek projeler üzerinde de çalışıyor. Yılmaz, bu projelerin 2025 ve sonrasında devreye alınacağını belirterek, kan tedarik zincirinin her aşamasında iyileştirmeler yapılacağını sözlerine ekledi.