Türkiye, 2026'da Akıllı ve Milli Sayaç Dönemine Geçiyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak 2026 itibarıyla Türkiye'de ilk kez devreye alınacak tüm elektrik sayaçlarının akıllı ve milli teknolojilerle üretileceğini duyurdu.
Yılmaz, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) 15. Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, elektrik sektörünün öncelikli sorunlarına ve çözüm yollarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Elektrik Kesintileri ve Kaçak Kullanım Ön Planda
Tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında elektrik kesintileri ve kaçak elektrik kullanımı olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu sorunların çözümünde dağıtım şirketlerine önemli görevler düştüğünü belirtti.
'Şebekenin eskiliği bahanesine sığınan şirketler, işinin ehli olmayan bir dağıtım şirketi izlenimi yaratmaktadır. Kalıcı çözümler üretmek, şebekeleri yer altına alarak doğal etkilere karşı koruma sağlamak öncelik olmalıdır' diyen Yılmaz, bu alanda daha fazla yatırım ve AR-GE çalışmalarına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Milli Akıllı Sayaç Sistemleri Başlıyor
Milli Akıllı Sayaç Sistemleri'nin (MASS) hayata geçirilmesiyle, elektrik tüketiminde yeni bir dönemin başlayacağını belirten Yılmaz, bu sayaçların tüketim verilerinin anlık olarak izlenmesine olanak tanıyacağını ve faturalama süreçlerini kolaylaştıracağını söyledi.
'Tüketicilerimiz, akıllı sayaçlarla enerji verimliliğini artıracak ve tasarruf sağlayabilecek. Ayrıca sayaçların kaydettiği kesinti ve kalite verileri, dağıtım şirketlerine sorunları daha hızlı tespit etme ve çözme imkanı sunacak' diyen Yılmaz, bu sayaçların tüketicilere herhangi bir mali yük getirmeyeceğini vurguladı.
Kaçak elektrik kullanımının uzun süredir Türkiye'nin enerji sektöründe büyük bir sorun olduğunu belirten Yılmaz, bu konuda daha etkin tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Kaçak kullanımın faturalandırma sürecindeki katsayıların artırılmasıyla daha caydırıcı hale getirileceğini belirterek, 'Yüksek kaçak oranlı bölgelerde teknolojik imkanlar ve veri analizleriyle mücadelemizi güçlendireceğiz' dedi.
Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz ise Türkiye'nin elektrik tüketiminin 2035'e kadar %48 artarak 500 milyar kilovatsaat seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü açıkladı. Bu talep artışına paralel olarak kurulu gücün %97 artışla 227 bin megavata ulaşacağını ifade eden Erdeniz, sektördeki modernizasyonun ve yenilenebilir enerji uyumunun kritik önem taşıdığını belirtti.
Türkiye'nin elektrik dağıtım altyapısının büyüklüğüne dikkat çeken Erdeniz, 'Son 10 yılda yapılan yatırımlarla hat uzunluğunu 1,5 milyon kilometreye çıkararak Avrupa'nın ikinci en uzun dağıtım şebekesi haline geldik' dedi. Ancak artan enerji talebi ve teknolojik dönüşüm hedefleri doğrultusunda altyapıya daha fazla yatırım yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Erdeniz, sürdürülebilir bir enerji geleceği için maliyet bazlı fiyatlama ve finansmana erişim gibi konuların belirleyici olacağını ifade etti. Dünya genelinde elektrik şebekelerine yıllık 600 milyar dolarlık yatırım ihtiyacına işaret ederek, Türkiye'nin bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini vurguladı.