Türkiye'de 100 bin kişiden 200'ü kanser
Tıbbi Onkoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Celal Alandağ, Türkiye'deki kanser oranlarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Türkiye'de her 100 bin kişiden 200'ünün kanser hastalığına yakalandığını belirten Alandağ, bu hastalığın son yıllarda daha fazla yayılmaya başladığını ifade etti.
Kanserin, sağlıklı dokuların kontrolsüz şekilde büyümesi ve vücudun diğer bölgelerine yayılması sonucu ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Alandağ, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin akciğer kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri olduğunu, kadınlarda ise en yaygın görülen türlerin meme kanseri ve tiroit kanseri olduğunu aktardı. Ancak, sigara kullanımının artmasıyla birlikte kadınlarda da akciğer kanseri vakalarının artmaya başladığını belirtti. Kanserin, genetik faktörler, yanlış beslenme, çevresel etkiler, stres ve hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok faktörden kaynaklanabileceğini vurguladı.
Erken Tanı ile Yüksek İyileşme Oranı
Doç. Dr. Alandağ, kanser tedavisinde erken tanının önemini de vurguladı. Erken teşhis edilen vakaların tedaviye daha iyi yanıt verdiğini, tedavi başarı oranının yüksek olduğunu belirtti. Kanser tedavisinin daha zor hale geldiği evrelere gelmeden önce tanı konulması gerektiğini söyledi.
Alandağ, kanserin HPV virüsü ile bağlantılı türlerinin özellikle kadınlarda serviks kanseri ve baş-boyun kanserlerine yol açtığını, bu virüsün erkeklerde genellikle ciddi hastalıklara yol açmadığını ancak kadınlarda kansere neden olabildiğini belirtti. Sigara kullanımının azaltılması, sağlıklı beslenme ve düzenli yaşam tarzının kanseri önlemede önemli rol oynadığını ifade etti.
Kansere Karşı Tedavi ve Umut
Son yıllarda tıpta büyük gelişmeler kaydedildiğini ve kanser tedavisinde kullanılan yeni ilaçların hastaların yaşam kalitesini artırdığını söyleyen Alandağ, tedavi gören hastaların yarısından fazlasının tamamen iyileştiğini belirtti. Erken tanı alan hastaların, tedavi ile tamamen iyileşme ihtimalinin çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi.