Türkiye sigara kullanımında dünyada ilk 10'da
Türkiye'nin, dünyanın en fazla sigara tüketen 10 ülkesi arasında yer alması halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, sigara tüketiminin her geçen gün arttığını ve bu durumun önlenebilir hastalıklar ile ölümlerin en büyük sebebi olduğunu ifade etti.
Sigaranın sadece akciğerlere değil, vücudun hemen her organına zarar verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Bayram, 'Sigara içmek akciğer kanseri, KOAH ve kronik bronşitin yanı sıra mesane, böbrek ve bağırsak kanserlerine de yol açabiliyor. Aynı zamanda kalp-damar hastalıklarının en büyük nedenlerinden biri' dedi.
Sigara kullanım yaşının 12-13'e kadar düştüğüne dikkat çeken Bayram, özellikle çocuklar için sigarayla mücadelenin ulusal öncelik haline getirilmesi gerektiğini belirtti.
Radikal Önlemler Şart!
İngiltere'de 2009 sonrası doğanlara ömür boyu sigara satış yasağı gibi radikal önlemlerin tartışıldığını hatırlatan Prof. Dr. Bayram, benzer adımların Türkiye'de de atılabileceğini söyledi. 'Sigara içme oranı, özellikle kadınlar arasında hızla artıyor. Genç nesilleri korumak için sigaraya başlamanın önüne geçmeliyiz' dedi.
Son yıllarda yaygınlaşan nargile ve elektronik sigaranın da en az sigara kadar zararlı olduğunu vurgulayan Bayram, 'Özellikle gençler arasında elektronik sigara kullanımı yaygınlaşıyor. Türkiye'de satışı yasak olsa da internetten ve bazı marketlerden temin edilebiliyor. Bu konuda daha sıkı denetim şart' ifadelerini kullandı.
Sigara bağımlılığının fizyolojik ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Bayram, 'Nikotin bağımlılığı birkaç ay içinde atlatılabilir ancak sigarayla özdeşleşen sosyal alışkanlıkları değiştirmek daha uzun sürebilir. 'Ben bırakamam' düşüncesi tamamen yanlıştır, herkes sigarayı bırakabilir' dedi.