Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikalarını ve bölgesel iş birliğine yönelik hedeflerini, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) 15. Genel Kurulu kapsamında değerlendirdi. Bayraktar, Türkiye'nin enerji stratejileri arasında komşu ülkelerle şebeke bağlantılarını artırmanın önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
Suriye'ye Enerji Tedariki Artıyor
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin şu anda komşu ülke Irak'a enerji sağladığını belirterek, Suriye'ye enerji tedarikinin artırılacağını açıkladı. Bölgede ve ülkede istikrar sağlanması için enerji arzının önemli bir rol oynadığını ifade eden Bayraktar, 'Türkiye olarak, komşu pazarlarla enerji bağlantılarımızı artırmayı ve bu bağlantıları 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz' dedi.
Enerjide Hedef: Karbon Nötr Türkiye
Türkiye'nin enerji talebinin son 20 yılda yaklaşık üç katına çıktığını belirten Bayraktar, gelecekte de talebin artmaya devam edeceğini söyledi. Bu talebi karşılamak için enerji üretiminde çeşitlilik sağlamak ve ithal enerjiye bağımlılığı azaltmak amacıyla yoğun çaba harcandığını dile getirdi.
Bayraktar, yenilenebilir enerji kapasitesinde kaydedilen ilerlemelere dikkat çekerek şunları söyledi:
'Son 15-20 yılda yenilenebilir enerji kurulu kapasitemiz yaklaşık 32 gigavata ulaştı. Bugün evlerde kullandığımız elektriğin tamamını güneş ve rüzgar enerjisinden sağlıyoruz. 2035'e kadar yalnızca güneş ve rüzgar enerjisi kapasitemizi 32 gigavattan 120 gigavata çıkarma hedefimiz var. Bunun için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım gerekiyor.'
'Yeşil Şebeke' ve Nükleer Enerji
Türkiye'nin enerji altyapısını daha güçlü hale getirmek için 'Yeşil Şebeke' adı verilen bir proje başlattıklarını belirten Bayraktar, şebeke altyapısına önümüzdeki 10 yıl içinde 28 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı. Ayrıca, Türkiye'nin enerji portföyüne nükleer enerji ekleme hedefinin de bulunduğunu ifade eden Bayraktar, bu dönüşümün başarılı olması için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Nadir Toprak Elementleri ve Dijitalleşme
Türkiye'nin son dönemde nadir toprak elementleri rezervi keşfettiğini hatırlatan Bayraktar, bu kaynaklar üzerinde tedarik zinciri oluşturmayı planladıklarını söyledi. Dijitalleşmenin, enerji sisteminin dönüşümünde kilit bir rol oynayacağını belirtti.
Bölgesel İş Birliğinin Önemi
Enerji tedarikinde bölgesel iş birliğinin kritik hale geldiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin coğrafi konumu gereği enerji geçişinde stratejik bir merkez olduğuna dikkat çekti. 'Bölgesel entegrasyon ve bağlantılar güçlü ve dayanıklı bir enerji şebekesi oluşturmanın anahtarıdır. Bu bağlamda, Suriye ve diğer komşu ülkelerle iş birliğimizi artırmak istiyoruz' dedi.