Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu İnfluenza A kaynaklı
Yakın Doğu Üniversitesi Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Buket Baddal, 1 Aralık 2024 - 16 Ocak 2025 tarihleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle başvuran hastaların yüzde 78,3'ünde İnfluenza A virüsünün tespit edildiğini açıkladı.
Kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonları, enfeksiyon hastalıkları ve pediatri servislerinde yoğunluğa neden olurken, yapılan analizler İnfluenza A'nın en yaygın viral etken olduğunu ortaya koydu. Doç. Dr. Buket Baddal, laboratuvara ulaştırılan 138 klinik örnek üzerinde yapılan çalışmalarda, yüzde 43,5 pozitiflik oranı tespit ettiklerini ve bu pozitif vakaların yüzde 78,3'ünde İnfluenza A'nın baskın olduğunu belirtti.
Ayrıca, sirkülasyondaki diğer viral etkenler arasında respiratuvar sinsityal virüs (RSV) türleri yüzde 11,7 oranında yer alırken, yüzde 5 oranında İnfluenza B, yüzde 1,7 oranında SARS-CoV-2 ve yüzde 3,3 oranında birden fazla virüsün sebep olduğu ko-enfeksiyonlar tespit edildi.
Doç. Dr. Baddal, solunum yolu enfeksiyonlarının etkenlerini belirlemek için moleküler PCR testlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özellikle ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve eklem ağrıları gibi belirtiler gösteren bireylerden alınan sürüntü örneklerinin detaylı analiziyle salgın etkenlerinin izlenebileceğini ifade etti. Salgın dönemlerinin öngörülmesi ve sağlık önlemlerinin planlanabilmesi için sürveyans sistemlerinin etkin şekilde kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Solunum yolu enfeksiyonlarının damlacık, hava yoluyla veya dolaylı temasla bulaştığını belirten Doç. Dr. Baddal, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanımının önemine dikkat çekti. Grip belirtileri gösteren bireylerin toplum içinde maske takarak bulaşmayı önleyebileceğini ifade eden Baddal, el hijyeninin de en az maske kadar kritik olduğunu ve ellerin sık sık sabunlu suyla yıkanması gerektiğini belirtti.
65 yaş üstü bireyler, kronik hastalıkları olanlar, küçük çocuklar, hamileler, sağlık çalışanları ve huzurevi personelleri gibi risk gruplarının grip aşısı yaptırmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Baddal, bu grupların aşılanmasının grip kaynaklı komplikasyonları ve ölümleri önleyebileceğini söyledi. Aşılama sürecinin genellikle Eylül ve Ekim aylarında başladığını belirten Baddal, Mart ayı sonuna kadar aşı olmanın mümkün olduğunu ifade etti.